Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. november 3. 20:57

Matolcsy: hiba volt bevezetni az eurót

Ha esetleg a Nyugat nem tudta volna, Matolcsy jegybankelnök elmondja nekik egy cikkben, amit a Financial Timesnak írt, hogy hiba volt bevezetni az eurót, különösen a németeknek.

Hirdetés

Matolcsy valójában semmi mást nem tett, mint felsorolta az euró eddig is ismert kockázatait, és azokat a tényezőket, amelyek miatt az európai fizetőeszköz nem tud „kiteljesedni”.

Ezek pedig a közös európai pénzügyminisztérium és pénzügyminiszter hiánya, a közös költségvetés, amely a teljes GDP legalább 15-20 százalékát érinti, és végső soron a közös állam hiánya, amely lényegében az Európai Egyesült Államokat jelentené.

Matolcsy felvilágosítja a németeket, hogy az euró egy francia csapda volt, amit azért erőltettek a gallok, hogy Németország nem erősödjön meg túlságosan a 90-es évek után. Matolcsy osztja azt a nézetet, miszerint az euró létjogosultságának másik fontos tényezője a Szovjetunió léte volt, ami 1991-ben megszűnt, így fizetőeszköz 1999-es bevezetése indokolatlan volt emiatt is.

Más kérdés, hogy a Szovjetunió 1999-hez képest már legalább 25 éve gyengélkedett, tehát ez a szempont inkább vicces, mint komoly.

Matolcsy szerint az euró igazán senkinek nem jött be. A franciák ezzel együtt sem tudták megakadályozni a németek európai megerősödését, a német nagyvállalatok pedig az euró miatt nem tudtak globális vállalatokat építeni.

Matolcsy a héten már felvetette egy eurázsiai valuta szükségességét, így írását azzal zárta, hogy az euróövezet tagjai számára lehetővé kellene tenni a kilépést és fenntarthatóbb globális valutát kellene építeni.

A Magyar Nemzeti Bank elnök írásában az euró előnyeit nem említette meg.

(fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: euró Matolcsy György
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés