Hirdetés
Szegeden 2019. november 3. 15:28

Mihálik Edvin: Legyen Szeged a legzöldebb magyarországi nagyváros!

Mihalik Edvin a legfiatalabb képviselő Szeged közgyűlésében, de már fontos feladatot kapott, a Zöld Város programért felelős tanácsnok lett. Ezzel kapcsolatos elképzeléseiről és képviselői terveiről is kérdeztük.

– Milyen érzésekkel lépte át a városháza küszöbét, amikor az alakuló ülésre érkezett?

– Büszkeséggel és felelősséggel Ez egy nagy múltú épület, ahol nagyon sok remek ember dolgozott ezért a városért az elmúlt évtizedekben, évszázadokban. Az október 13-i választáson nagy felhatalmazást kaptam a választóktól Újszegeden, és az ő képviseletük a legfontosabb célja az öt éves ciklusomnak.

– A legfiatalabb képviselő, az első ciklusát kezdi. Mennyire tudja majd érvényesíteni elképzeléseit, véleményét, a választókerületét azokkal szemben, akik már több ciklus óta dolgoznak a Torony alatt?

– Biztos vagyok benne, hogy nem lesz ebből probléma. 2015-ben ott voltam a Momentum alapítói között, azóta az életem jelentős részét a politika teszi ki. Ebben az időszakban az ellenzéki politikai tevékenység mellett az együttműködést is megtanultam, hiszen például az éjszakai buszjáratok bevezetését tárgyalások, egyeztetések után tudtuk bevezetni. Amennyiben valamire van társadalmi igény, azt képviselni tudom, és biztos vagyok benne, az ilyen ügyek megoldásában az önkormányzat és a többi képviselő is partner lesz.

A Zöld Város program egy futó program, ennek keretében valósult meg Tarján és Odessza városrészek, valamint a Liget rekonstrukciója és a városi parkok, közterek felújítása is. Nagyon fontos, hogy ez a program folytatódjon (fotók: Iványi Aurél)

Az, hogy tizennyolc választókerületben az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltjei nyertek, óriási felhatalmazást ad nekünk, amely azonban hatalmas felelősség is, hiszen emberek tízezrei bíznak bennünk, amit mindenképpen meg kell szolgálnunk.

– A Zöld Város programért felelős tanácsnok lett. Botka László polgármesternek ez nagyon fontos program, a város fejlesztésében nagy szerepet kap a környezet- és természetvédelem. Milyen elképzelési vannak a feladatával kapcsolatban?

– Minden komolyan vehető politikus beszél már a klímaváltozásról és kezdi azt érteni és átérezni, hogy ez ennek az évszázadnak a legfontosabb politikai és társadalmi kihívása. Egy önkormányzat annyit tud tenni, hogy felkészül erre a problémára. Megállítani lokálisan nem lehet, de tenni lehet ellene. Régóta cél már – és ezt a kampányban is hangsúlyoztuk –, hogy Szeged legyen a legzöldebb város Magyarországon. Ez egy nagyon nemes cél, de sokat kell küzdeni azért, hogy elérjük. Szerencsére Szegeden van politikai akarat, és lesz forrás is a célok megvalósítására. A Zöld Város program egy futó program, ennek keretében valósult meg Tarján és Odessza városrészek, valamint a Liget rekonstrukciója és a városi parkok, közterek felújítása is. Nagyon fontos, hogy ez a program folytatódjon. De emellett kiemelt helyen szerepelt a Szeged körüli véderdő telepítése is. Ennek óriási költsége van, és nem lehet egyik pillanatról a másikra valóra váltani. Azonban az október végi események, amikor a városban ki kellett hirdetni szmogriadó tájékoztatási fokozatát azt mutatják, fontos ezt megvalósítani, annak érdekében, hogy a város ne szenvedjen a környékről érkező portól. Emellett a város is nagyon sok szén-dioxidot és port bocsát ki, amelyet mindenképpen csökkenteni kell. Ez ügyben is történtek már fontos lépések, gondolok például a geotermikus energia hasznosítását szolgáló beruházásokra, vagy az elektromos tömegközlekedés fejlesztésére.

– Úgy tűnik, tanácsnokként könnyű helyzetben lesz, hisz a Zöld Város projekt Botka László, az elektromos tömegközlekedés fejlesztése pedig párttársa, Nagy Sándor alpolgármester szívügye.

– Szerencsére ebben mindhárman egy hullámhosszon vagyunk és ez nagyon jó. Az egész világon kezdik felismerni, hogy ezekkel a témákkal foglalkozni kell. Mi hárman pedig elkötelezettek vagyunk, hogy az elképzeléseinket megvalósítsuk.

– Mivel indítja a tanácsnoki munkáját?

– Az októberi szmoghelyzet miatt szükségesnek érzem, hogy indítsunk egy társadalmi egyeztetést arról, hogyan tudnánk megfékezni a szeméttel való égetést. Ez a tevékenység egyrészről anyagi, gazdasági kérdés, másrészről a tudás hiánya, hogy az emberek nem tudják, a szemét égetésével saját magukat, környezetüket és gyermekeiket szennyezik. Kell érzékenyítés, kell tudásátadás, annak érdekében, hogy eredményeket érjünk el. Sok tervünk van, hogyan is kellene ezt megvalósítani. Szeretnék számos, külföldön már bevált, megvalósult ötletet átültetni Szegedre, annak érdekében, hogy a város legyen a legzöldebb magyarországi település. Természetesen mindezt konszenzussal, hogy meglegyen a megfelelő támogatottság a képviselők és Botka László polgármester részéről is.

Szeretném, ha folytatódna a lakótelepi házak hőszigetelése. Ez ügyben már felvettem a kapcsolatot, a Momentum uniós képviselőivel, hogyan lehetne közvetlenül a városnak uniós forrásokat biztosítani erre a célra

– Hogyan tudja összeegyeztetni a képviselői és a tanácsnoki munkát?

– Azt meg tudom ígérni, hogy helyben aktív képviselő leszek és a testületben is a választókerületem képviselete lesz a legfontosabb. Azon leszek, hogy a tanácsnoki munkámat is a legmagasabb szinten lássam el.

– A választási kampányban nagy figyelmet fordított a közösségi médiára, folyamatosan jelen volt, posztolt. Ez megmarad?

– Igen! Az oldalamon szeretnék a választókerületem problémáival, a környezetvédelemmel és természetesen a Momentummal is foglalkozni. Ezen a felületen keresztül folyamatosan elérhető leszek és várom az észrevételeket, véleményeket.

– Öt év múlva milyen eredményekkel lenne elégedett?

– Választókerületemben rengeteg megoldásra váró feladat van. Fontosnak tartom, hogy folytatódjon a már megkezdett út- és járdarekonstrukciós program, többek között a Kockaház utcában. Elégedett lennék, ha megépülne számos esőbeálló a városrészben, és elkészülne a Vörösmarty-iskola felújítása is. Szeretném, ha folytatódna a lakótelepi házak hőszigetelése. Ez ügyben már felvettem a kapcsolatot, a Momentum uniós képviselőivel, hogyan lehetne közvetlenül a városnak uniós forrásokat biztosítani erre a célra. Tanácsnokként pedig szeretném, ha sikerülne elérni, hogy Szeged legyen Magyarország legzöldebb települése.

VI

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Mihálik Edvin Momentum tanácsnok