Hirdetés
Ziccer 2019. november 3. 13:22 Forrás: MTI

Jászapáti: országos csúcs és bronz az első világkupa-futamon

Jászapáti Petra bronzérmes lett 500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának első, Salt Lake Cityben zajló versenyén. Az olimpiai bajnok Liu Shaoang ugyancsak bronzéremmel zárt.

A 20 éves Jászapáti teljesítménye különösen figyelemre méltó, ugyanis a negyeddöntőben 42.729 másodperces idejével megdöntötte három évvel ezelőtti 42.895-ös országos csúcsát.

A szegedi versenyző az elődöntős futamát is megnyerte, majd a fináléban is a legjobb, belső pályáról indulhatott, azonban ezúttal a szám olasz Európa-bajnoka, Martina Valcepina jobban kapta el a rajtot, később pedig a táv holland olimpiai ezüstérmese, Yara van Kerkhof is megelőzte, így Jászapáti harmadikként csúszott át a célvonalon. 

A másik magyar induló, az egyéves kihagyás után visszatérő Kónya Zsófia a negyeddöntőben búcsúzva 16. lett.

A Jászapáti, Bácskai, Liu Shaoang és Liu Shaolin összeállítású 2000 méteres vegyesváltót kizárták az elődöntőben, azaz nyolcadik lett, a Lockett, Jászapáti, Sziliczei-Német, Kónya alkotta 3000 méteres női staféta pedig a pénteki negyeddöntőben zárták ki, ami a 11. pozíciót jelentette. Előbbi számban An parádés előzésével az oroszok szerezték meg az aranyérmet. Az olimpiai, Európa-bajnok és vk-címvédő férfi négyes sem járt szerencsével az elődöntőben, mert Burján esése miatt utolsó lett a futamában, így a kisdöntőben lesz érdekelt a zárónapon.

A férfiak sprintversenyében a váltóval olimpiai bajnok Liu fivérek magabiztosan meneteltek az elődöntőig, ott viszont egy futamba kerültek, végül Liu Shaoang másodikként fináléba, míg bátyja, Liu Shaolin Sándor harmadikként a kisdöntőbe jutott. Utóbbi meg is nyerte helyosztó futamát, így ötödikként zárt. A 21 éves Liu Shaoang a kettes pályáról rajtolt az éremfutamban, pozícióját meg is őrizte a szám kétszeres világbajnoka, a dél-koreai Hvang Tae Hon mögött, azonban a visszavonulása után visszatérő hatszoros olimpiai bajnok orosz Viktor An megelőzte a szám magyar Európa-bajnokát, aki így Jászapátihoz hasonlóan szintén harmadik lett. A táv harmadik magyar résztvevője, Sziklási András a pénteki selejtezőben búcsúzva a 21. helyen végzett.

(fotó: MTI/Illyés Tibor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Jászapáti Petra rövidpályás gyorskorcsolya világkupa