Hirdetés
Túl a városon 2019. november 3. 12:31

December közepi Brexittel akar választást nyerni Boris Johnson a konzervatívoknak

A brit miniszterelnök szerint ha a kormányzó Konzervatív Párt megnyeri a decemberi előrehozott parlamenti választást, már december közepére „véghezviszi a Brexitet”.

Hirdetés

Boris Johnson a Sky News brit hírtelevízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette azt is, hogy Donald Trump amerikai elnök „egyértelműen tévedésben van”, amikor úgy gondolja, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás akadályozza a brit-amerikai kereskedelmet.

Johnson „mélységesen sajnálatosnak” nevezte, hogy korábbi ígéretei ellenére az Egyesült Királyság nem lépett ki az Európai Unióból a csütörtökön lejárt előző határidőre, de ezért a parlamentet tette felelőssé.

Kijelentette: csak a jelenlegi kormány ajánl a választóknak kész Brexit-megállapodást, és ha a Konzervatív Párt „abban a szerencsés helyzetben lesz”, hogy többséget szerez a december 12-i választáson, akkor ezt a megállapodást december közepére életbe tudja léptetni.

Ha ez valóban megtörténik, az Egyesült Királyság elvileg már december 31-én is kiléphet az EU-ból.

Johnson terveit keresztülhúzhatja, ha britek a Munkáspárt miniszterelnök-jelöltjét, Jeremy Corbynt választják meg. A brit Munkáspárt ugyanis támogatja egy második népszavazás kiírását a Brexitről. Így könnyen lehet, hogy a választáson nem a hagyományos pártpreferenciák döntenek majd, hanem az uniós tagság. Mert bár a brit nép akarata valóban az Unióból való kilépés volt, de azóta olyan sok idő telt el, és annyira megváltoztak a geopolitikai viszonyok, hogy közel sem biztos, a britek egy új népszavazáson a kilépést támogatnák. Johnson és Corbyn november 19-én várhatóan televíziós vitában mérik össze verbális képességeiket.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Boris Johnson Brexit brit munkáspárt Jeremy Corbyn