Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. november 3. 09:42

Már nem várakozik a kripta előtt a lepelbe burkolózó nőalak

2017 óta már nem várakozik a Brauswetter és Frankó család kriptájánál a holtak világába nyíló ajtó előtt a lepelbe burkolózó nőalak. Két éve lopták el az életnagyságú szobrot a Belvárosi temetőből, amiről azóta sincs semmi hír.

Hirdetés
Hirdetés

Szerdahelyi Péter szegedi fotográfus és lokálpatrióta osztotta meg a Facebook oldalán, hogy két éve tűnt el a Brauswetter és Frankó család kriptájáról a különleges márványszobor. Stark Antal szobrászművész alkotását 1905-ben állították fel a Belvárosi temetőben.

Egy cikket is belinkelt a szegedi lokálpatrióta, melyet Dombai Tünde kollégánk írt.

– Majdnem elájultam, amikor megláttam, hogy a családi kriptáról, ahol a férjem nyugszik, ellopták a fehér márvány nőalakot – nyilatkozta 2017 augusztusában kolléganőnknek Szántó Judit. A család bejelentésére elindította a nyomozást a rendőrség, de információink szerint azóta sincs semmi hír a több száz kilós szoborról, amely Tóth Attila Szeged szobrai és muráliái című könyvében Az elmúlás allegóriája néven szerepel.

Ki volt Brauswetter János?

Brauswetter János (Szeged, 1817. december 15. – Szeged, 1903. november 23.) neves szegedi órásmester volt. Húszéves korában Svájcban, majd Münchenben dolgozott Stephan Patsch órásnál. 1848-ban hazajött, s mint nemzetőr szolgált. A forradalom után végleg letelepedett szülővárosában. Brauswetter János tervezte az 1879-es nagy árvíz után felújított városháza tornyának világító óráját. A magyar órás-iparos világ egyik legérdemesebb alakja volt, az üzletét fia, Vilmos vitte tovább.

Sz. C. Sz.

(fotók: Szerdahelyi Péter)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi temető Brauswetter János szobor kripta Stark Antal

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés