Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. november 2. 18:05 Forrás: Szegedi Tükör

Nincs más lehetőségünk

Ma még úgy éljük az életünket, mintha kettőnél is több Föld javai állnának a rendelkezésünkre. Csak elveszünk a bennünket éltető földből, vízből, levegőből, és alig adunk vissza valamit.

Pazarló életünkkel megbontottuk a természetnek, ennek a nagyon bonyolult, élő szervezetnek a harmonikus egyensúlyát. A klímaváltozás tehát a Föld betegsége. Akkor pedig gyógyítani kell, mint az embert. Ha elhanyagoljuk, belehal. Régóta jelzik a tudósok, hogy tenni kell az élhető Föld megmaradásáért, de a politikusok és a nagyiparosok nem hallgatnak a figyelmeztető szóra. Az űrből jól látható az éltető és védelmező légkör törékenysége. A gyárak, az erőművek, valamint az autók milliárdjai pedig vígan ontják a légkört és az ózonpajzsot rontó káros anyagokat. Így erősödik a bennünket érő gyilkos UV-sugárzás. A hőháztartás egyensúlya megbomlik, és a légkör fokozatosan melegszik. Kialakul az üvegházhatásnak nevezett jelenség.

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

A megújuló energiák felhasználása jelenti az egyik alapvető megoldást. Akkor miért vétóztuk meg az EU szén-dioxid-tervét? Talán azért, hogy ezzel a „baráti” segítséggel a lengyel szénbányák továbbra is barnaszénnel táplálhassák az erőműveket? Az amerikai elnök indokolatlan tudósi vélekedésnek tartotta az egész klímakérdést. Hozzá hasonlóan az üzleti világ befolyásos emberei is távoli gondnak képzelik és mondják a klímaválság kezdetét. Kína sem mozdul, India sem, pedig sokat ártanak a Föld életének. Brazíliában több helyen égett az esőerdő, de égnek az erdők Afrikában és Oroszországban is. A vegyszerhasználat miatt eltűnnek a méhek, csökken a beporzás. A Föld népessége pedig növekszik. Óriási probléma, hogy a tengerek szennyezettsége elérte a katasztrofális szintet. Huszonvalahány európai nagyváros tisztítatlanul engedi szennyvizét a Földközi-tengerbe. Az óceánokban élő állatok szervezete már műanyag-molekulákkal telített. Mi pedig elfogyasztjuk a műanyag-molekulákkal telített halakat. Ausztráliában egy bálna pusztulását a gyomrában talált negyven kiló műanyag okozta. Pusztulnak a teknősök és a medúzák is a műanyagoktól.

A kipusztuló állatfajok száma évről évre nagyobb lesz. Dánia bejelentette, hogy Grönlandon „meghalt az első gleccser”. Az északi-sarki jégtakaró lényegében elfogy, az Antarktiszon is nagy méretű jégleválásokat figyelnek meg. Mindezek miatt emelkedik a tengervíz szintje. A kör ezzel bezárul, kialakul az egymást gerjesztő, a földi életet pusztító, öngerjesztő folyamat. A szén-dioxid növekvő mennyisége miatt a légkör hőmérséklete emelkedik. Az óceánok vízszintje a jégolvadás miatt szintén folyamatosan emelkedik, és elöntik a part menti területeket, országokat. Sok százmillió ember lakhelye vész el és élete lehetetlenül el. Az óceánok vizének hőmérséklete emelkedik, ami nagy valószínűséggel megváltozatja a tengeri áramlások irányát.

Ha megváltozik a Golf-áramlat iránya, Nyugat-Európa lehűl és (Berlin vonaláig?) zorddá válik, miközben a Föld átlaghőmérséklete néhány fokkal emelkedik. Sajnos, nem veszik még komolyan a helyzetet az ENSZ tagállamainak vezetői sem. Arról beszélnek itthon is, hogy még van mintegy ötven évünk – addig! Meddig? Amikor már hiába lesz minden? Most még méricskélnek itthon is, kiszámolják, hogy sokba kerülnek az intézkedések. Államfőnk is erről, a még hátralévő ötven évről beszélt. A közelgő határpont, amelytől a romló helyzet már nem fordítható vissza, mint az elhanyagolt súlyos betegnél, gyorsan elérkezhet. Remélem és kívánom, hogy a tudósok egy világméretű politikai és gazdasági összefogással gyógyítani tudják a természet sebeit. Nincs más lehetőségünk. A klímakatasztrófa elképzelhetetlen káoszt hoz. Ez lesz a történelem legnagyobb és legvadabb migrációja. Sokan kívánjuk, hogy a politikusok és a pénzemberek riadjanak már fel a profit és a választási ciklusok vakságából. Több mint hétmilliárd ember élete van a kezükben, unokáink, dédunokáink, a következő generációk léte.

Zenei József

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: klímaváltozás környezetvédelem olvasói levél Szegedi Tükör

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés