Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Kis környezetvédelmi győzelem: egyre több a szelektíven gyűjtött hulladék aránya
Szegeden 2019. november 2. 10:37 Forrás: MTI

Kis környezetvédelmi győzelem: egyre több a szelektíven gyűjtött hulladék aránya

Nőtt az elkülönítetten gyűjtött települési hulladék aránya tavaly, és az elszállított szemét csaknem negyede hasznosult újra – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összefoglaló kiadványából, amely a települések infrastrukturális ellátottságának 2018-as állapotát mutatja be.

Hirdetés

A KSH kiemeli, hogy a települési hulladék mennyiségének alakulása fontos eleme az ENSZ által meghatározott fenntartható fejlődési céloknak is, ezen belül a felelős fogyasztás és termelés indikátora. A közszolgáltatás keretében elszállított települési hulladék éves mennyisége Magyarországon 3 millió tonna körül mozog. 2013-ig csökkenő tendenciát mutatott, azóta évről évre kis mértékben nő, 2018-ban 3 millió 126 ezer tonna volt, 70 ezer tonnával több, mint 2017-ben.

Ezen belül az elkülönítetten gyűjtött települési hulladék aránya egyre nő, a háztól történő elszállításnak és a környezettudatosság növekedésének köszönhetően. Tavaly a közszolgáltatás keretében elszállított települési hulladék tizenhat százaléka volt szelektíven gyűjtött, szemben az előző évi tizenöt százalékkal.

(grafikon: KSH)

A közszolgáltatás keretében elszállított települési hulladék járásonkénti egy főre jutó éves mennyisége 2018-ban 178–670 kilogramm/fő között ingadozott. Volumene a gazdaságilag fejlettebb járásokban, illetve az idegenforgalmi szempontból jelentős területeken, így például a Balaton környékén volt a legmagasabb.

A KSH kiadványa szerint tavaly a települési hulladék közel negyede, huszonnégy százaléka újrahasznosult. Megjegyzik, hogy évről évre a szemét egyre nagyobb része kerül anyagában hasznosításra, ezzel párhuzamosan csökken a legnagyobb környezeti terhet jelentő szemétlerakás. Tavaly a települési hulladék tizenöt százalékát, 455 ezer tonnát kezeltek – energiahasznosítással vagy anélkül történő – égetéssel a kiadvány szerint.

Szegeden, a Komposztáló úton, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. telepén már húsz éve válogatják szelektíven a hulladékot, ahol arra várnak, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium megadja végre a hozzájárulást ahhoz, hogy kioszthassák végre azokat a különböző űrtartalmú sárga kukákat, amelyek egy ideje már „fölkészültek arra”, hogy megkaphassa azokat a lakosság. Ezek ugyanis még tovább növelik majd Szegeden a szelektíven gyűjtött hulladék arányát.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: környezetvédelem Központi Statisztikai Hivatal KSH Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés