Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. november 1. 16:35

Fejet hajtottak a háborús áldozatok emléke előtt

Képriport
Péntek délután a Szegedi Bajtársi Klub tartott megemlékezést a Belvárosi temetőben a világháborús hősi emlékműveknél. A város nevében Kerek Attila művészeti főtanácsos és Kovács Tamás önkormányzati képviselő helyeztek el koszorút az emlékhelyeken.

Hirdetés
Hirdetés

Az első világégés alig több mint 100 éve ért véget, de a mai napig is meghatározzák az életünket az első és második világháború eseményei

– mondta ünnepi beszédében Vitéz Gimesi István Miklós, aki a Történelmi Vitézrend Csongrád Megyei Székkapitánya. Történelmi visszatekintésében emlékeztetett arra, hogy már a középkorban is fontos katonai központ volt Szeged, később pedig határváros lett, amikor a törököt kiűzték a Tisza szegedi oldaláról.

A honvédelem fontos szerepet játszott a térség lakóinak életében akkor is, amikor az első világháború kezdetén több gyalogsági és huszárezred indult el a frontra. A szegedi katonák harcoltak Galíciában, majd a háború második szakaszában az olasz fronton is. Az ott elesettek emlékére állították azt az emlékművet, ami körül huszonkét betontáblából álló két emlékfalra írták a hősi halált halt szegedi katonák neveit.

A történelmi Magyarország területéről bevonult katonák közül minden ötödik elesett, és ez a veszteségarány jellemző volt a szegedi egységekre is.

A második világháborúban a polgári áldozatokkal mintegy 5200-an vesztették életüket a város polgárai közül. Rájuk a Popovics Lőrinc szegedi szobrász által készített alkotás emlékeztet nem messze az első világháborús kereszttől.

Az áldozatok emlékére több egyházi, katonai, civil és városi szervezet helyezett el koszorút a két emlékműnél. Idén először a Csillag börtönben elhunyt hadifoglyok kopjafájánál is elhelyeztek egy koszorút. Az önkormányzat nevében Kerek Attila, művészeti főtanácsos és Kovács Tamás önkormányzati képviselő hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt.

A megemlékezésen készült további képeink a fenti fotóra kattintva láthatók. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi temető Halottak Napja megemlékezés Mindenszentek első világháború I. világháború II. világháború

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés