Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Magyar fejlesztőké az Európai Unió projekt Oscar-díja: szegedi a CityWalk egyik ötletgazdája
Szegeden 2019. november 1. 12:09

Magyar fejlesztőké az Európai Unió projekt Oscar-díja: szegedi a CityWalk egyik ötletgazdája

Szegedi és nyíregyházi szakemberek az ötletgazdái, kidolgozói és vezető szakértői a Regio Stars-díjat nyert CityWalk projektnek. Az Európai Bizottság rangos díját hat kategóriában osztották ki Brüsszelben egy látványos show műsor keretében.

Hirdetés
Hirdetés

A kiemelkedő elismerést a szegedi Lukovics Miklós és a nyíregyházi Kézy Béla vette át Brüsszelben Danilo Ceh társaságában, aki a kilenc országot felölelő nemzetközi projekt szlovén vezető partnere.

Olyan ez a díj nekünk, mint egy sportolónak az Európa-bajnoki cím – értékelte a sikert Lukovics Miklós, a Szegeden bejegyzett Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesület vezetőszakértője.

A RegioStars-díj a leginnovatívabb regionális projekteknek kiosztott elismerés: 2008 óta adományozza az Európai Bizottság azon EU-támogatással megvalósuló projekteknek, amelyek újfajta megközelítést hoznak a regionális fejlesztések területén.

A versenybe kizárólag jelölés útján lehet bekerülni: első lépésként a pályázati rendszerek irányító hatóságai választják ki a látókörükben levő legjobb projekteket, és jelölik a RegioStars díjra.

Már a jelölés is hatalmas megtiszteltetés volt. Áprilisban értesültünk arról, hogy az Interreg Duna program a CityWalk projektünket jelölte a díjra, további négy projekt társaságában – mondta Kézy Béla, a MEGAKOM Tanácsadó Iroda ügyvezetője.

Ezt követően júniusban a neves szakértőkből álló zsűri a 24 döntős közé választotta a projektet.

A CityWalk a Duna Program szén-dioxid kibocsátás csökkentését célzó kihívására adott innovatív választ.

A projekt a gyalogosbarát városfejlesztésről szól, arról, hogyan tehetünk egy várost sétálhatóbbá, gyalogosbarátabbá, hogyan tehetjük a közlekedést fenntarthatóvá és ösztönözhetjük az embereket arra, hogy többet sétáljanak, gyalogoljanak.

Eszerint egy város akkor sétálható, ha a gyaloglás hasznos, ha könnyen eljuthatunk a célpontjainkra, ha biztonságos, ha kényelmes és gyors, jó minőségű burkolatokkal, gyorsan áteresztő csomópontokkal, ha van elegendő ülőhely a parkokban, s ha érdekes, azaz a zöldfelületek, közösségi terek, játszóterek színessé teszik.

A CityWalk a mobilitás fenntarthatóbb formáit igyekszik előmozdítani, számos intézkedés révén segít a kibocsátások, a zaj és az utcai forgalmi torlódások csökkentésében, miközben felhívja a figyelmet a városi séták kedvező hatásaira, ily módon pedig az élhetőbb városok megteremtésében segít.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: CityWalk Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesület Lukovics Miklós Regio Stars-díj

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés