Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Fókuszban a vidéki múzeumok: jól jártak az önkormányzatokkal a kiállítóhelyek
Művház 2019. október 31. 18:42

Fókuszban a vidéki múzeumok: jól jártak az önkormányzatokkal a kiállítóhelyek

A kilencéves stadionépítési lázat kilencéves múzeumépítési láznak kellene követnie – mondta L. Simon László fideszes kultúrpolitikus azon a fórumon, ahol a vidéki múzeumok helyzetéről beszélgettek. Két dologban mindenki egyetértett: a helyi önkormányzatok jobb gazdák a megyénél és megalázóan kevés a múzeumiak fizetése.

Hirdetés

A Fekete ház adott otthont ma délután annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amely a vidéki múzeumok helyzetével és lehetőségeivel foglalkozott.

A közgyűjtemények rövidebb-hosszabb hányattatás után kerültek vissza 2013. január elsején a helyi önkormányzatokhoz. A moderátor – Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója – elsőként azt kérdezte a résztvevőktől, hogyan élték meg a sokadik átalakulást.

A résztvevők egyöntetű véleménye volt, hogy a helyi önkormányzatok sokkal jobb fenntartók, mint korábban a megyei közgyűlések voltak.

Grászli Bernadett, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója elmondta, a városban 11 épületben működnek, a megyei fenntartású intézmények olvadtak be a korábbi városi múzeumba, amelynek háromszor annyi látogatója volt, mint a megyei fenntartású intézménynek.

A Móra Ferenc Múzeum igazgatója, Fogas Ottó úgy fogalmazott, a Megyei Intézményfenntartó Központ után – ahová átmeneti időre sorolta őket a jogszabály – minden csak jobb lehetett.

– Jól jártunk azzal, hogy a szegedi önkormányzathoz kerültünk, a korábbiaknál sokkal jobb fenntartót kaptunk – mondta az igazgató.

L. Simon László is úgy értékelte, a múzeum és Szeged önkormányzata között konstruktív és példaértékű az együttműködés.

Egyúttal védelmébe vette a budapesti Liget-projektet, mondván, Magyarországon alig van olyan múzeumépület, mint a szegedi Kultúrpalota, ami eredetileg is közgyűjteménynek épült. A fővárosnak és a vidéki nagyvárosoknak is egyre nagyobb szükségük lenne új, korszerű múzeumépületekre.

– A kilencéves stadionépítési lázat kilencéves múzeumépítési láznak kellene követnie – mondta a Fidesz kultúrpolitikusa, egykori államtitkár.

Míg Győrben egyelőre álomnak tűnik egy korszerű, új múzeum megépítése, addig Szegeden már megkezdődött a Móra-múzeum másfél milliárd forintos korszerűsítése, amely a közgyűjtemény újkori történetének legnagyobb beruházása.

(Fotó: Iványi Aurél)

– Néhány éve, amikor a várossal közösen tervezni kezdtük a múzeum felújítását, 400 millió forintról volt szó, innen indultunk, ez nőtt meg négy év alatt másfél milliárdra, amelyből 500 milliót az önkormányzat saját erejéből áll. Azt hiszem, ez mindent elmond arról, hogy az önkormányzat milyen pozitívan viszonyul a múzeumhoz – mondta az igazgató.

L. Simon László egy kevéssé népszerű gondolatot is felvetett a beszélgetés során: ő teljesen megszüntetné, vagy erősen korlátozná azok számát, akik ingyen mehetnek be a múzeumokba. A közgyűjtemények alulfinanszírozottságának egyik oka ugyanis éppen az, hogy törvény írja elő, kiket kell beengedni díjmentesen a kiállításokra, miközben a ki nem fizetett belépők után a múzeumoknak még az áfát is be kell fizetniük.

Tavaly Magyarországon 10 millió 955 ezer 141 látogató váltott jegyet a múzeumokba: 29,5 százalékuk fizetett csak teljes árat, 33,5 százalékuk kedvezménnyel, 37 százalékuk pedig teljesen ingyen ment be a kiállításokra, miközben azok felépítése egyre többe kerül.

Természetesen a múzeumi dolgozók alacsony bére is terítékre került a kerekasztal-beszélgetésen. Fogas Ottó szerint a közgyűjteményekben dolgozók 90 százaléka ma minimálbérért dolgozik. Egy kétdiplomás, 15 éves tapasztalattal bíró muzeológusnak is csak a bérminimumot, azaz bruttó 196 ezer forintot tudnak fizetni.

– Ha ezt az állam nem rendezi hamarosan, akkor el fognak néptelenedni a múzeumok, mert a dolgozók elmennek máshová. Szégyen, hogy az állam arra igyekszik rászorítani őket, hogy hivatástudatból maradjanak a pályán – mondta az igazgató.

L. Simon László szerint nagyban orvosolná a problémát, ha a múzeumok saját vállalkozásokat hozhatnának létre és gazdálkodhatnának is – ehhez viszont törvénymódosítás kellene.

– Ma már nem ciki shopokat üzemeltetni, büfét vinni és műtárgymásolatokkal kereskedni. A bérrendezést csak egy teljes megújulás keretében tudom elképzelni – mondta az egykori államtitkár.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fekete ház fórum múzeum
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés