Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. október 31. 17:16

Felkészült a krízisidőszakra a Moszkvai körúti hajléktalanszálló

Képriport
Tízmillió forintos önkormányzati támogatással radiátorokra cserélték a régi konvektorokat a Moszkvai körúton a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása által fenntartott szociális intézmény krízisellátó részlegében. November 1-jétől itt ötven rászoruló férfi töltheti itt a hideg éjszakákat.

Hirdetés

A Moszkvai körúton lévő intézményben női és férfi átmeneti szállás, valamint mindkét nem számára krízisellátó egység áll a hajléktalanok rendelkezésére. Az átmeneti szállásokat minimális térítési díj megfizetése ellenében maximum két évig vehetik igénybe a rászorulók. Az a tíz hölgy, valamint huszonnégy férfi, akik itt élnek, rendszeres jövedelemmel rendelkeznek, többen dolgozni járnak a szállóról.

A 96 éves Petneházi Attiláné azonban napközben az ágyában olvas. Sajnos lakása nincs, a családtagjai sem tudnak gondoskodni róla, ezért itt talált menedékre. Azt mondja, nagyon jó a közösség, két szobatársával jól kijön. Van orvosi ellátás, a gondozók odafigyelnek rá, így öreg napjaiban sem kell nélkülöznie a szakértő segítséget.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

A Moszkvai körút és Kálvária sugárút sarkán álló nagy épület november 1-jétől fogadja azokat a férfiakat, akik a krízisszálláson vészelhetik át a nehéz téli napokat. Mint Novkov Veszelinka, a szegedi önkormányzat Humán Közszolgáltatási Irodájának vezetője elmondta, az önkormányzat ezt a szervezeti egységet felújította, a konvektorokat radiátorokra cserélték, a vizes blokkban pedig új vízmelegítő berendezést szereltek fel. A beruházás tízmillió forintból valósították meg.

Itt este hat órától várják a hajléktalanokat a férfi és női részlegen, ahol reggel nyolc óráig tartózkodhatnak. A férfi krízis részleg most ötven fő, míg a női részleg kilenc hölgy számára biztosítja, hogy a hideg éjszakákat ne az utcán kelljen tölteniük. Azokat, akik nagyon rossz fizikai állapotban, illetve elhanyagolt ruházatban érkeznek, egy fertőtlenítő konténerbe irányítják, ahol elvégzik a szükséges eljárásokat a szakemberek. Ezt követően foglalhatják el a helyüket a szálláson a rászorulók.

Ezen kívül az intézmény olyan napközbeni ellátásokat, szolgáltatásokat is nyújt, amelyek segítik az arra rászorulókat mindennapi problémáik megoldásában. A szálláson például külön szekrényekbe zárhatják el az értékeiket, így reggel távozás előtt mindenki visszakapja személyes tárgyait, amikor elhagyja az épületet. A szakemberek azt mondják, hogy a jelenlegi szálláshelyek elegendőek lesznek télen, ugyanis nagyon ritka, hogy teljes kihasználtsággal működik a krízisrészleg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hajléktalan hajléktalanszálló Moszkvai körút
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés