Hirdetés
Túl a városon 2019. október 31. 10:40 Forrás: mti

Új törvényi szabályozást akar az MSZP a devizahitelek ügyében

Az MSZP azt követeli, hogy szülessen új törvényi szabályozás a devizahitelek ügyében - mondta Szakács László, az MSZP elnökhelyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus az Európai Bíróság októberi, egy lengyel ügyben született ítéletére hivatkozott, amely azt állapította meg, hogy semmisek a szerződések, ha a devizaárfolyam-kockázatról nem tájékoztatták az ügyfeleket. Szakács László bírálta a Kúria mellett működő konzultációs testületet, amely - mondta - úgy döntött: nem kell ezt az európai bírósági döntést alkalmazni Magyarországon.   

Az MSZP elnökhelyettese szerint új törvényi szabályozásra van szükség, amelybe „bele kell írni”, hogy a bankok nem tájékoztatták megfelelően ügyfeleiket az árfolyamkockázatról. Így nem kellene 1 millió 700 ezer pert elindítani, csak azok a bankok indítanának pert, amelyek úgy gondolják, hogy megfelelően tájékoztatták az ügyfeleiket - tette hozzá.

Hangsúlyozta: eközben le kell állítani a kilakoltatásokat és el kell kezdeni az új banki elszámoltatást. Az MSZP politikusa szerint a kezdeményezésről az Adóskamara levélben tájékoztatta Darák Pétert, a Kúria elnökét.

A szocialista politikus közölte: az ügy politikai megoldása az lenne, ha az Orbán-kormány felmondaná az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött paktumot, amelyben azt garantálta, hogy a magyarországi bankok jövedelmezők lesznek és nem gördítenek akadályokat a kilakoltatások elé.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: devizahitel MSZP