Hirdetés
Színes 2019. október 30. 18:02 Forrás: MTI

Idén is brutális összecsapás várható Az év fája címért

Az alacsony tatár juhar, a lenézett, de strapabíró kecskefűz, és az elegáns, pionír rezgő nyár küzdenek meg egymással, november 22-ig lehet szavazni a versenyzőkre. Csak az egyikük lehet a 2020-as év fája!

Hirdetés

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium mint a nemes küzdelem szervezői már a hetedik alkalommal ereszti egymásnak Magyarország fáit, a céljük pedig ezzel nem kisebb, mint hogy felhívják a figyelmet a hazai fafajokra!

Nézzük, kik küzdenek a címért:

  • A tatár juhart (Acer tataricum) már a magyarok honfoglaló elődei is ismerték. Ökológiai szerepe jelentős, ugyanakkor kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt, ezért mára erőteljesen visszaszorult.
  • A kecskefűz (Salix caprea) leginkább arról ismert, hogy virágzata a húsvéti barka. Fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, és ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Az egyetlen magyarországi fűzfaj, ami többletvíz nélkül él.
  • Az elegáns megjelenésű rezgő nyár (Populus tremula) a hegy- és dombvidékek jellemző pionír fafaja. Fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében

– olvasható a szervezők közleményben.

Ebből is látható, hogy mindhárom versenyző kirobbanó formában van, így komoly csatára lehet számítani, nem kizárt, hogy ágak fognak törni és lombok fognak hullani a következő napokban.

Szavazni az azevfaja.hu/szavazas oldalon lehet, minden felhasználó egyszer szavazhat.

kmn

(Fotó forrása: commons.wikimedia.org)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!