Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Mit tehet egy Nobel-díjas a klímaváltozás ügyében? – Világhírű fizikus érkezik hamarosan Szegedre
Szegeden 2019. október 30. 08:56 Forrás: MTI

Mit tehet egy Nobel-díjas a klímaváltozás ügyében? – Világhírű fizikus érkezik hamarosan Szegedre

A legmagasabb tudományos elismeréssel tavaly kitüntetett francia Gérard Mourou november 5-én, a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny megnyitóján tart előadást.

Gérard Mourou 1985-ben írta meg tanítványával, Donna Stricklanddel közösen a nagy intenzitású, ultrarövid lézerimpulzusok létrehozásáról írt forradalmi jelentőségű tanulmányát, amelyért a Nobel-díjat kapták.

Munkájuk nem csak fizikában volt kiemelkedő jelentőségű, eredményeik nélkül körülményesebb lenne a szemműtétek elvégzése: fájdalommentesebbek lettek a műtétek, gyorsabban gyógyulnak a betegek. Ugyanis, ha rövidebb impulzusokban adagolják az energiát egy biológiai szövetbe, akkor jóval kevésbé melegszik fel, és jelentősen kisebb mechanikai roncsolódás éri a műtét környéki területeket. Ezek a lézerek nagy segítséget nyújtanak az ultragyors időskálán lezajló biológiai folyamatok vizsgálatában is, mert egy pillanatképet tudnak adni a folyamatról. Minél rövidebb impulzusú egy lézer, annál pontosabban meg lehet megmondani, hogy egy kémiai folyamat vagy egy biológiai reakció során mi történik az adott rendszerrel.

Gérard Mourou nevéhez fűződik, az Európai Unió egyik tudományos nagyberuházása, az ELI-projekt elindítása is, amely részeként épült meg Szegeden az ELI-ALPS kutatóközpont. A párizsi Ecole Politechnique professzora részt vesz a nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló lézeres gyorsításon alapuló neutron forrással végzett transzmutációs eljárás kidolgozásában is. A kutatásba bekapcsolódnak az ELI-ALPS kutatóközpont és az SZTE szakemberei is – áll a szegedi egyetem közleményében.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!