Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 29. 15:01 Forrás: Index/MTI

Handó átment az Országgyűlés igazságügyi bizottságánál, alkotmánybíró lehet

Nyolc kormánypárti igen és két ellenzéki nem szavazattal megfelelt Handó Tünde a bizottsági meghallgatásán, ami ahhoz kell, hogy alkotmánybíró lehessen. A fideszesek megszavazták a Fidesz jelöltjét. Az ellenzék szerint Handó alkalmatlan.

Hirdetés

Hétfőn jelölte hivatalosan alkotmánybírónak Handó Tündét a Fidesz. Handó a 2010-ben megválasztott Stumpf Istvánt követheti, akinek decemberben lejár a mandátuma. Handót 8-2-re szavazták meg a Parlament igazságügyi bizottságánál, ahogy az várható volt.

A feszült légkörű meghallgatáson – az Index beszámolója szerint – az ellenzéki tagok többször is megpróbálták kérdezni Handót az OBH-elnökként az Országos Bírói Tanáccsal kialakult harcáról, ami egy éve zajlik, de a jelölt nem reagált a kérdésekre.

Egy éve harcol a OBT-vel

Handó Tünde és az Országos Bírói Tanács (OBT) között tavaly áprilisban romlott meg a viszony, amikor az OBT tagajai közül 17-en lemondtak. Erre Handó törvénysértőnek nevezte az egyébként az általa vezetett Országos Bírósági Hivatalt felülgyelő OBT működését. Az OBT szerint viszont kevesebb taggal is törvényes a működésük, ráadásul amennyiben Handó tagválasztó küldötgyűlést hívna össze, új tagokat is választhatnának. A gyűlés összehívása helyett azonban Handó az ombudsmanhoz fordult, az ügy pedig alkotmánybírósághoz került, épp oda, ahová most Handó Tünde igyekszik.

A meghallgatáson a jelölt azt mondta, azért választotta a bírói hivatást, mert „egy bírónak csak két főnöke van, a törvény és a lelkiismeret”, és ez az ars poetica határozta meg eddig is a munkáját. Emlékeztetett: bíróként két alkalommal is az Alkotmánybírósághoz fordult – egy kormányrendelet és egy jogegységi határozat miatt –, és mindkét esetben sikerrel terjesztette be a beadványokat. 

(fotó: MTI/Soós Lajos)

Azt is mondta, hogy bíróként folyamatosan figyelemmel kísérte az Alkotmánybíróság munkáját, határozatait. Handó Tünde szólt arról is, „különös kihívás”, hogy a rendes bíróságok legfelsőbb szerve, a Kúria ma már nem tekinthető a valódi bíráskodás legfőbb szervének, az Alkotmánybíróság „negyedik fórumként” működik. Az Alkotmánybíróság tevékenysége is átalakulóban van, többször foglalkozik bírói kezdeményezésekkel, alkotmányjogi panasszal – tette hozzá.

Keresztes László Lóránt, az alkotmánybírókat jelölő bizottság LMP-s tagja közölte: az alkotmánybíró-választási folyamat megcsúfolásának tartják, hogy péntek délután kaptak meghívót a jelölőbizottság hétfői ülésére, és kifejtette, ennyi idő alatt nem tudtak jelöltet állítani.

Vejkey Imre (KDNP) bizottsági elnök szerint a jelölős törvényes és demokratikus volt. Stumpf István megbízatása 2019 nyarán lejárt, „nyilvánvaló volt”, hogy a helyét be kell tölteni, az ellenzéknek számítania kellett volna rá, hogy jelöltet kell állítania – mondta.

Az ülésen Handó Tünde kérdésre válaszolva azt mondta: az OBH elnökeként a törvényeknek megfelelően járt el.

Keresztes László Lóránt felvetésére, egyetért-e Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével abban, hogy a fékek és egyensúlyok rendszere „hülyeség”, Handó Tünde kifejtette: az alaptörvény egyértelművé teszi, hogy a magyar állam működése a hatalommegosztáson alapul. Jelezte: reméli, alkotmánybíróként kerülnek eléjük olyan ügyek, amelyekben dönthetnek a fékek és egyensúlyok kérdésében is.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) bizottsági tag szerint kizárólag azért ül a bizottság előtt Handó Tünde, mert ezzel az OBH elnökének az Országos Bírói Tanáccsal (OBT) „hosszú évek óta fennálló háborúja” véget érhet. Azt mondta, a jelölt által elmondottak „szimpatikusak lennének”, ha nem ismernék elmúlt hét évi munkáját OBH-elnökként, a bírák, az OBH és az OBT között kialakult háborút. A jobbikos képviselő úgy vélte, alázat alakult ki Handó Tündében az alkotmánybírói tisztség iránt, de amit az elmúlt években az OBH élén tett, az nem az alázatról szólt. A politikus kérdőre vonta Handó Tündét, hogy miért ment szembe az Alkotmánybíróság határozatával, amikor az alkotmányellenesnek mondta ki az ügyáthelyezési gyakorlatot.

Arató Gergely, a testület DK-s tagja azt mondta, „nem elegáns”, ha Handó Tünde beül az Alkotmánybíróságba, mielőtt az döntene az OBH és az OBT közötti vitáról. Szavai szerint a jelölt elutasítására ad okot az is, hogy Handó Tünde szerint azok a bírók, akik igénybe veszik az uniós jog által biztosított fórumokat, nem elég hazafiak. Hozzátette: nem tudja támogatni a jelölte azért sem, mert bár Handó Tünde azt mondta, az a célja, hogy csapatát az első helyre vigye, kétséges, ezalatt a jogállamiságot, a jogszolgáltatást értette-e vagy a Fideszt.

Bajkai István (Fidesz) elismerését fejezte ki a jelöltnek eddigi munkája és a bizottság előtt felvázolt tervei miatt és a frakciója nevében támogatásáról biztosította a jelöltet.

Handó Tünde a meghallgatás után a sajtó kérdéseire sem válaszolt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Alkotmánybíróság Demokratikus Koalíció Fidesz Handó Tünde jelölés Jobbik LMP Országos Bírói Tanács Országos Bírósági Hivatal
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés