Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 29. 15:13

Támogatja a brit Munkáspárt az előrehozott választást

A Brexit miatt fontos hír, hogy támogatja a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt az előrehozott parlamenti választás kiírását. Jeremy Corbyn, a Labour vezetője a párt árnyékkormányának keddi ülése után jelentette be a döntést.

Hirdetés

A bejelentésnek különös jelentőséget ad, hogy Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök eddig háromszor próbálkozott az előrehozott választás kiírásának parlamenti elfogadtatásával, mindháromszor sikertelenül. A választási törvény alapján ugyanis ehhez az alsóházi képviselők kétharmadának jóváhagyása szükséges, és ez elengedhetetlenné tette, hogy a Munkáspárt is megszavazza a javaslatot.

A Labour azonban eddig rendre elzárkózott Johnson indítványának elfogadásától, azzal az elsődleges érvvel, hogy a választás előtt ki kell zárni a brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen megszűnését.

Jeremy Corbyn azonban az árnyékkormány keddi ülése után bejelentette: mivel az Európai Unió előző nap beleegyezett a Brexit elhalasztásába három hónappal, megszűnt a rendezetlen kilépés lehetősége, és így teljesült a Munkáspárt által szabott feltétel.

Korábbi részek tartalmából

A brit felsőház október 22-én először hagyott jóvá bármilyen Brexittel kapcsolatos tervezetet, ekkor a megállapodás alapelveit hagyták jóvá, igaz a ratifikáció menetrendjét leszavazták. Ezért volt fontos, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megegyezzen az Egyesült Királyság kiválási határidejének jövő év január 31-ig történő esetleges halasztásáról a tagállamok vezetőivel.

London október 28-án elfogadta a brit EU-tagság megszűnésének halasztásáról hozott uniós döntést. Ezzel biztossá és hivatalossá vált, hogy az Egyesült Királyság január 31-ig léphet ki Európai Unióból és nem az jön össze a Brexit október 31-ig.

Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök nem sokkal az erről szóló értesítés elküldése után ismét kezdeményezte az előrehozott választások kiírását a londoni alsóházban, de a hétfő esti szavazáson sem gyűlt össze az indítvány támogatásához szükséges, törvényben előírt kétharmados többség.

Jeremy Corbyn keddi bejelentése azonban utat nyithat az előrehozott választásoknak, miközben egyes szakértők szerint új népszavazást kellene kiírni a Brexitről, miután annyira elhúzódtak a tárgyalások, és elképzelhető, hogy megváltozott a britek véleménye a kilépés helyességéről. Érdekesség, hogy a Brexit-népszavazás után több közvéleménykutató is úgy látta, a választók többsége valójában nem tudta, mivel jár Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.

Corbyn és a brit Munkáspárt prominensei korábban közölték: támogatják egy második népszavazás kiírását a Brexitről.

(nyitókép: AFP)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Boris Johnson Brexit Európai Unió Nagy-Britannia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés