Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Lerobbant, közterületen hagyott autók elszállításáért emelt szót Szabó Sándor az Országgyűlésben
Szegeden 2019. október 28. 16:34

Lerobbant, közterületen hagyott autók elszállításáért emelt szót Szabó Sándor az Országgyűlésben

Az MSZP-s szegedi országgyűlési képviselő azt szeretné elérni, hogy a forgalomból kivont, tehát a lejárt műszaki érvényességű, de rendszámmal rendelkező járműveket eltávolíthassák a közterületekről. A változásra irányuló felvetését azonban nem fontolja meg a kormány.

Hirdetés

Szegeden és más nagyvárosokban, így Budapesten is problémát okoz, hogy egyre több parkolóhelyet foglalnak a lejárt műszaki érvényességű, de rendszámtáblával még rendelkező autók. Szabó Sándor hétfőn az Országgyűlésben arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek az autók akár környezetszennyezők is lehetnek, de a városképet mindenképpen rombolják, és foglalják a parkolóhelyeket is.

A jelenlegi jogszabály szerint ezeket az autókat sem a rendőrség, sem a közterület-felügyelet nem távolíthatja el. Ezen szeretne változtatni a szegedi országgyűlési képviselő.

Szabó Sándor két hete írásban kérdezte a témáról Pintér Sándor belügyminisztert, de elutasító választ kapott. Pontosabban arra a kérdésre, hogy miért nincs eljárási joga a lerobbant autók ellen a rendőrségnek és a közterület-felügyeletnek, azt a választ kapta, hogy a járművek eltávolítása „nem tartozik a Rendőrség feladatkörébe.” Ami gyakorlatilag a miért–csak kérdés–válasz szinonimája.

A képviselő arról is kérdezte a Belügyminisztériumot: tervezik-e a KRESZ módosítását aszerint, hogy ne csak a rendszámtábla hiánya, hanem az érvényes műszaki hiánya is (ha van rendszámtábla, akkor is) elég legyen az otthagyott autók elszállítására. A válasz egyértelmű volt: nem tervezik módosítani a KRESZ-t.

Írás után szóban is kérdezett

Szabó Sándor az Országgyűlésben ismét feltette kérdéseit, hátha sikerrel jár. Pogácsás Tibor államtitkár azt mondta: a KRESZ a forgalomban lévő járművek műszaki állapotáról, és a közlekedésben résztvevő járművekről rendelkezik, a forgalmat akadályozó várokozást és parkolást szabályozza.

A KRESZ ugyanakkor nem rendelkezik a szabályosan kialakított parkolókban és a parkolás elől el nem tiltott területeken várakozó járművekről sem. „Ez így van rendjén” – tette hozzá.

Pogácsás szerint vannak olyan járművek is, amelyeket ősszel kivonnak a forgalomból, de tavasszal újra forgalomba helyezik, és az önkormányzatnak kell eldöntenie, engedélyezi az ilyen járművek tárolását a közterületeken vagy sem.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a KRESZ  soha nem szabályozta a forgalomban nem lévő, de rendszámmal rendelkező, de szabályosan várakozó járművek parkolását, és ezekkel a rendőrség sem foglalkozott eddig.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: MSZP Országgyűlés parkolás parkoló Szabó Sándor