Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. október 26. 22:47 Forrás: MTI

Februárban újra eljátsszák Hans Zimmer világhírű filmzenéit Budapesten

Az Oscar-díjas zeneszerző szimfonikus show-ját a Papp László Budapest Sportarénában mutatják majd be. Zimmer a koncert rendezője, de ő most nem lesz itt.

Hirdetés

A 62 éves Hans Zimmer Hollywood egyik legkeresettebb filmzeneszerzője, aki már több mint száz mozihoz írt zenét, ezek összbevétele meghaladta a 24 milliárd dollárt. A jövő februári, The World of Hans Zimmer – A Symphonic Celebration című produkció, aminek kurátora és zenei rendezője Zimmer, a zeneszerző európai koncertturnéjának részeként érkezik Budapestre – közölte a szervező JVS Group.

A német származású, de Los Angelesben élő zeneszerzőt Hollywood egyik nagy újítójának tartják, bár első nemzetközi sikerét még popzenészként aratta az újhullámos brit The Buggles együttessel. A filmzeneszerzői karrierje 1985-ben Az én szép kis mosodám című brit filmmel kezdődött, amit még Stanley Myersszel együtt jegyzett.

Első Oscar-jelölését az Esőember zenéjével szerezte, majd 1995-ben Az oroszlánkirályért vehette át eddigi egyetlen Oscar-díját, de nyert Grammy- és Golden Globe-ot is.

A már említettek mellett a többi között olyan sikerfilmek kötődnek a nevéhez, mint a Pearl Harbor, a Gladiátor, Az utolsó szamuráj, A Karib-tenger kalózai-filmek, A Da Vinci-kód, de például többször is együtt dolgozott Christopher Nolan rendezővel: ő írta a Batman-trilóga, valamint az Eredet, a Csillagok között, és a tavaly tizenegy Oscar-jelölést kapott Dunkirk zenéjét is.

Első koncertsorozatát egy 2014-es fellépés indította el Londonban. A nagy sikerű előadás után világkörüli turnék következtek, ezek sorában a produkció 2015-ben és 2017-ben is eljutott Budapestre. Zimmer ez alkalommal személyesen nem lesz jelen a show-műsorban, de a szervezők szerint a meghívott szólisták feledhetetlen koncertélményt ígérnek. Köztük lesz a Dead Can Dance együttesből ismert Lisa Gerrard énekesnő, aki a Gladiátor betétdalát is előadta, és Tina Guo csellista, akit a Wonder Women, Az oroszlánkirály és az Eredet révén ismerhetett meg a közönség. Szintén fellép Pedro Eustanche fuvolás, aki A Karib-tenger kalózai és a Kung Fu Panda szólóit játszotta fel, és érkezik számos más zenész, akit Hans Zimmer választott ki a turnéra.

A Sony Classical idén tavasszal adta ki a The World of Hans Zimmer - A Symphonic Celebration című dupla albumot, ami a koncertturné zenéjét tartalmazza, és bemutatja Hans Zimmer legnagyobb slágereinek újraalkotott koncertfeldolgozásait.

Hallgassunk zenét!

Zimmer az említett brit The Buggles leghíresebb dala, a kultikus Video Killed The Radio Star klipjében is feltűnik. (Kihagyhatatlan pokulturális vonatkozás: ez volt az első videoklip, amit az Egyesült Államokban 1981. augusztus elsején elinduló MTV lejátszott, egy korszakot indítva el ezzel.)

Itt pedig néhány válogatás Zimmer legismertebb/legjobb filmzenéiből, a teljesség igénye fel sem merül.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: film filmzene koncert mozi Papp László Budapest Sportaréna Hans Zimmer
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés