Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 26. 18:20 Forrás: The New York Times / 444

A New York Times-nál látják, hogy vesz hülyére Orbán Viktor egy egész országot

Magyarországi riportot közölt a világ egyik legtekintélyesebb lapja, tele olyan megállapításokkal, amik egy közügyekben tájékozott magyarnak valószínűleg nem jelentenek újdonságot, mégis mellbevágó, mennyire nyilvánvaló az elképesztő méretű korrupció.

Hirdetés

Remek cikkben mutatja be a New York Times, miért nem túlzás állítani, hogy Orbán Viktor velejéig korrupt rendszere konkrétan emberéletekbe kerül Magyarországon. Nem is kevés emberéletbe.

A világ egyik legtekintélyesebb lapja terjedelmes riportot közölt Magyarországról, aminek lényege, hogy „Orbán focira veri el a pénzt, miközben az egészségügy omladozik” – írja lapszemléjében a 444.

A NYT azzal kezdi a cikket, hogy

míg a magyar miniszterelnök vidéki házától húsz méterre egy fűtött talajú, múzeummal, rendelővel felszerelt stadion áll, ami a falu lakosságánál kétszer több embert képes befogadni, addig a megye legnagyobb kórházában nincs szappan és rosszak a piszoárok a mosdókban, és mindössze két orvos próbálja ellátni a késő éjszakáig várakozó rengeteg beteget.

A lap rávilágít, hogy miközben a magyar állam több százmilliárd forintnyi adóbevételt enged át a sport, elsősorban labdarúgás, mindenek előtt pedig az Orbán Viktor által alapított felcsúti focicsapat támogatására, addig az egészségügyre költött állami pénzek csökkentek Orbán kilenc éve tartó kormányzása alatt. Történik mindez abban az országban, ahol az Európai Unióban az ötödik legmagasabb a megelőzhető betegségekben elhunytak aránya, ahol arányaiban a legtöbb a rákos megbetegedés, és ahol az állam nem hozza nyilvánosságra a kórházi fertőzésekre vonatkozó adatokat, mert az az indoklás szerint pánikot kelthetne. (Ezzel persze lényegében elismerve, hogy magas számról van szó.)

A cikk arról is ír, hogy az utóbbi tíz évben a magyar orvosok tizede, mintegy ötezer orvos hagyta el Magyarországot a magasabb fizetésért, így a magyar kórházakban komoly orvoshiány van.

A New York Times idézi Zacher Gábort is, aki szerint a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán gyakran havi háromszáz órát dolgozott huszonöt orvos ötven helyett, a kórház költségvetéséből eközben 350 millió forint hiányzott.

(Zacher a Honvéd Kórház sürgősségi osztályának vezetőjeként dolgozott lemondásáig.)

A tekintélyes lap mindezzel szembeállítja az Orbán-kormány által focira költött pénzeket, valamint azt a súlyos korrupciógyanút, ami az egészet övezi: a többi között arról írnak, hogy a magyar miniszterelnök adóforintokkal kitömött felcsúti klubja stadionjának VIP-páholyában rendszeresen az állammal üzletelő üzletemberek társaságában látható, Csányi Sándort és Mészáros Lőrincet név szerint is említik. Emellett kiemelik, hogy

gyakori vendége a páholyban Polt Péter legfőbb ügyész, aki hivatalából adódóan arról is jogosult dönteni, ki ellen induljon Magyarországon korrupciós eljárás, és ki ellen ne. A NYT arról is ír, hogy a stadion páholyában Orbán Viktort látták már Stumpf István társaságában is, akinek alkotmánybíróként éppen az Orbán-kormány törvényeit kell(ene) ellenőriznie.

A New York Times szerint azt, hogy a magyarországi sporttámogatási (TAO) rendszer komoly korrupciós kockázatot jelent, jól jellemzi, hogy milyen sok cégnél döntenek úgy, hogy társasági adójuk sportra felajánlható részét pont Orbán Viktor focicsapatának ajánlják fel.

„A rendszer alapfelépítése, hogy a közpénzek egy jelentős részét politikai kapcsolatokkal rendelkező sportegyesületekhez irányítsa, ahol aztán minden felügyelet nélkül költhetik azt el”

– idézi a lap Ligeti Miklóst, a Transparency International Magyarország jogi igazgatóját a 444 lapszemléje szerint.

A NYT magyarországi riportja itt olvasható el, az angolul tudóknak erősen ajánljuk.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csányi Sándor egészségügy Felcsút Mészáros Lőrinc Orbán Viktor Orbán-kormány tao The New York Times
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés