Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 26. 15:56 Forrás: Népszava

180 ezren kifejezetten Borkai miatt mentek el szavazni, de nem ez okozta az ellenzék jó szereplését

A Publicus Intézet készített közvélemény-kutatást a témában.

Hirdetés

Akik hallottak a Borkai-ügyről, azok három százaléka a győri fideszes polgármester szexbotránya és reflektorfénybe került korrupciógyanús ügyei miatt döntött úgy, hogy elmegy szavazni az önkormányzati választásokon, ezt állapítja meg a Publicus Intézet új, közvetlenül a választás után készített felmérése, miről a Népszava írt.

A közvélemény-kutatás szerint a nyugdíjasokat még jobban megmozgatta az ügy, hat százalékuk kifejezetten a botrány miatt ment el szavazni, ez a teljes népesség körében 120-130 ezer embert jelent. 

A Publicus szerint az emberek 74 százaléka értesült a Borkai-botrányról, a nagyjából 8 millió szavazópolgárt alapul véve tehát majd 180 ezer ember ment el szavazni kifejezetten az ügy miatt. A kutatás azt is megállapította, hogy a megkérdezettek egy százaléka pedig éppen a botrány miatt nem ment el szavazni.

A megkérdezettek mintegy hetede gondolta úgy, hogy az ellenzéki pártok összefogása a Borkai-ügy miatt szerepelt a várakozásoknál is jobban fővárosban és a megyei jogú városokban, valamint a nagyobb vidéki településeken. A kormánypártokkal szimpatizálók és a falvakban élők ötöde is úgy gondolja, hogy Borkai botránya miatt szerepelt jól az ellenzék.

Ugyanakkor a Publicus kutatása azt állapította meg, hogy

az ellenzék előretörését nem elsősorban a Borkai-botrány okozta. A megkérdezettek 37 százaléka szerint egész egyszerűen elege lett az embereknek a kormánypártokból. Ez pedig még annál is nagyobb mértékben számított, mint az, hogy az ellenzéki pártok a legtöbb helyen közös jelöltet állítottak a Fidesz-KDNP-s indulóval szemben.

A Publicus szerint az ellenzéki összefogás erejében leginkább a budapestiek hisznek, a megkérdezettek 53 százaléka, a falun élőknek viszont csak egyötöde gondolja úgy, hogy a teljes ellenzéki együttműködés okozta sok helyen a Fidesz-KDNP-s jelöltek bukását, viszont dupla ennyien gondolják, hogy elege lett az embereknek a kormánypártokból.

Fontos ugyanakkor, hogy

a Publicus válaszadóinak fele úgy gondolja, az önkormányzati választási eredmény nem fog kihatni a 2022-es parlamenti választások végkimenetelére.

A Népszava azt írja a kutatást ismertetve, hogy főként a kormánypárti és az alacsonyabb iskolázottságúak hisznek a Fidesz-KDNP népszerűségének állandóságában, az ellenzékiek közel háromnegyede, az érettségizetteknek és a diplomásoknak pedig nagyjából a fele szerint viszont a mostani eredmény három év múlva is érződni fog majd a választási eredményekben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Borkai szexvideó Borkai Zsolt ellenzék Fidesz KDNP közvélemény-kutatás önkormányzati választás önkormányzati választás 2019 Publicus Intézet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés