Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 26. 11:54 Forrás: MTI

Világszinten is erősek vagyunk kolbászban

Ezt Szijjártó Pétertől tudhatta meg ma az ország, aki a 23. békéscsabai kolbászfesztiválon arról beszélt, Magyarország tavaly 18 ezer 900 tonna kolbászt exportált 45 országba, amivel a 12. lett a világon. De a miniszter arról is beszélt, hogy viszonyul a kolbászhoz egy igazi férfi.

Hirdetés

A külgazdasági és külügyminiszter a fesztivál frisskolbász-gyúró versenyének megnyitóján azt mondta a versenyen részt vevő csapatoknak, gyúrjanak annyi kolbászt, hogy jövőre benne legyünk az első tízben.

Szijjártó Péter kifejtette, a magyar gazdaság exportorientált, a növekedési pálya függ a kivitel volumenétől. Az elmúlt két évben 100 milliárd euró felett volt a kivitel, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gazdasági növekedés meghaladta az uniós átlagot.

Az exportban kiemelt szerepe van az élelmiszeripari termékek kivitelének, ugyanis világszerte nő a kereslet a minőségi magyar termékek iránt

– mondta.

A miniszter szerint Magyarország erejét az értékek és a hagyományok ápolása adja, a békéscsabai kolbászfesztivál pedig egy igazi értéknek, egy hungarikumnak a népszerűsítését célozza. Hozzátette, a brit Guardian, ami szerinte nem gyakran ír pozitívan Magyarországról*, tavaly Európa tíz legjobb őszi fesztiválja között említette a Békés megyei rendezvényt.

Szijjártó Péter szerint a magyarokat világszerte három dologgal azonosítják:

Puskás Ferenc labdarúgó nevét mindenki ismeri; azt mindenhol tudják, hogy a világ legkülönlegesebb itala a pálinka; és azt is tudják, hogy az igazi férfi a legcsípősebb kolbászt is meg tudja enni, a legcsípősebb pedig a csabai a világon

– bonyolódott barokkos kolbászügyi túlzásokba a miniszter.

A 23. Csabai Kolbászfesztivál szombati frisskolbász-készítő versenyén mintegy 750 csapat vesz részt. A rendezvény idején készített összes kolbász körbeérné a várost – osztotta meg a világgal a nem mindennapi adatot Hégely Sándor fesztiváligazgató.

*A brit Guardian nem Magyarországról szokott negatívan írni, hanem a magyar kormány politikájáról, Orbán Viktor rendszeréről. Ezt, valamint más őket ért kritikát a kormányzati kommunikáció és a NER propagandagépezete rendszeresen igyekszik Magyarország egészének kritikájaként, Magyarországgal szembeni ellenséges hozzáállásként beállítani. Ez köszönt most vissza Szijjártó Péter megjegyzésében is.

kmn

(Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Békéscsaba kolbász Szijjártó Péter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés