Hirdetés
Túl a városon 2019. október 26. 10:06 Forrás: MTI

Dunai hajóbaleset: hamarosan vádat emelhetnek az ukrán hajóskapitány ellen

Befejezték a nyomozást az egész országot megrázó májusi hajóbaleset ügyében.
Hirdetés

A Fővárosi Törvényszék péntek éjszaka kiadott közleménye szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság nem jogerősen megszüntette a Viking Sigyn ukrán kapitányának letartóztatását, és kényszerintézkedésként elrendelte, hogy bűnügyi felügyeletét mozgását nyomon követő technikai eszközzel végezzék.

A nyomozási bíró megállapította, hogy az ügyészség által hivatkozott kényszerintézkedés alapjául szolgáló okok közül az eljárás jelenlegi szakaszában a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye, avagy a bizonyítás megnehezítése már nem áll fenn. A bizonyítékokat összegyűjtötték, a nyomozó hatóság elvégezte a szükséges bizonyítási cselekményeket, így azok veszélyeztetésére már nincs kellő alap – tették hozzá.

A korábban hivatkozott elsődleges szaktanácsadói véleménnyel ellentétben az is megállapítható, hogy a hajóskapitány nem törölt adatokat a tőle lefoglalt mobiltelefonról, vagyis nem semmisített meg esetleges bizonyítékul szolgáló adatállományokat – írta a Fővárosi Törvényszék.

Változatlanul fennáll azonban a szökés, elrejtőzés veszélye. Tekintettel arra, hogy ennek megakadályozására enyhébb kényszerintézkedés is elégséges lehet, a nyomozási bíró a gyanúsított letartóztatásának megszüntetése mellett arról döntött, hogy bűnügyi felügyeletét rendeli el. A férfi nem hagyhatja el engedély nélkül a számára kijelölt lakást.

A bíróság végzésének indokolásában hangsúlyozta, hogy az ügyben korábban is több hónapig bűnügyi felügyelet alatt állt gyanúsított mindvégig betartotta a magatartási szabályokat, ami elégséges biztosítékul szolgál ahhoz, hogy a büntetőeljárás befejezéséig jelen legyen.

Mivel a bíróság végzése nem végleges, egyelőre nem szüntették meg a férfi letartóztatását – olvasható a közleményben.

Előzmények

A Hableány sétahajó május végén süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sygin nevű szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni. Azóta egy kivételével az összes áldozat előkerült a folyóból, egy koreai nőt a mai napig nem találtak meg. A hajót június közepén megfeszített munkával sikerült kiemelni a Dunából. 

Korábbi cikkeinket a témában ide kattintva olvashatja.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Duna Fővárosi Törvényszék Hableány hajóbaleset nyomozás Viking Sigyn