Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. október 25. 17:43

Budapesten élő szegedi építész tarolt az IKV épületfotó pályázatán

Képriport
Tízből négy díjat is elnyert Tóth-Piusz István, az IKV idei épületfotó pályázatán. A fotózás reneszánsza kategóriában mind a három fődíjat ő vitte el. Könnyű neki, mondhatnánk, hiszen építész, van szeme hozzá, hogyan kell fotózni a szegedi palotákat.

Hirdetés

Harmadik alkalommal hirdetett fotópályázatot az IKV Zrt. Most is Szeged legszebb épületeiről vártak képeket, lehetőleg úgy, ahogyan eddig még senki sem látta. Hatvannyolc fotó érkezett, ma adták át a legjobbnak járó díjakat és szabadtéri kiállítás is nyílt a beküldött fotókból a Klauzál téren.

– Fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a szegediek figyelmét a városunkban található építészeti értékekre, a belvárosi paloták szépségeire és arra, hogy ezek megóvása közös érdekünk. Az idén a megszokottnál korábban, már márciusában meghirdettük fotópályázatunkat, hogy az érdeklődők minden évszakban készíthessenek képeket a társaságunk kezelésében lévő épületekről – mondta az IKV vezérigazgatója, Kardos Kálmán a megnyitón.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Lucának a díjátadón és a kiállításon készült képeit, és nézze meg a galériában a díjazott fotókat is!

A pályázók a fotók elkészítése során 24 épület közül választhattak. Az IKV fotóséták során tette lehetővé az épületekbe való bejutást, ezek mindegyike az önkormányzati társaság kezelésében van, ilyen például az Ungar-Mayer Palota a Kárász utca 16. szám alatt, vagy a Gróf Palota a Tisza Lajos körút 20. szám alatt.

A pályázók négy kategóriában nevezhettek maximum 3-3 fotóval. A „titok a részletekben rejlik” valamint az „épület és természeti környezete” kategóriákat a korábbi években is meghirdették, idén új kategóriaként jelent meg az „egy épület, egy nézőpont, milliónyi pillanat” és a „fotózás reneszánsza – analógban, fekete-fehérben kapd el a pillanatot”.

A négy kategóriába beérkezett 68 fotót szakmai zsűri értékelte, amelynek elnöke Dusha Béla szegedi fotóművész, tagjai Kármán Balázs fotográfus és Varsányi András építészmérnök voltak.

Tóth-Piusz István

A titok a részletekben rejlik kategóriában első helyezett lett Szőnyi István Titkokat rejtő lépcsőház I. című képe, második helyezett Dóbisz Áron Görbe ajtó című képe lett. Tóth-Piusz István fotói, ebben és A fotózás reneszánsza kategóriában összesen négy darab helyezést értek el. Domonkos Sándor képei két kategóriában is helyezettek lettek, Fénysebesen című fotója Az egy épület, egy nézőpont: milliónyi pillanat című kategóriában első helyezést ért. Az épület és természeti környezete kategóriájában Feil Balázs Gyülekező című képével lett első.

– Az épületeket közel tíz éve fotózom intenzíven, korábban jószerivel csak családi emlékképeket készítettem – mondta el többször díjnyertes Tóth-Piusz István, aki egyszerre építész és jogász is, az átütő sikerhez minden bizonnyal az előbbi segítette hozzá.

Megtudtuk róla azt is, rendszeresen indul fotópályázatokon és rendszeresen nyer is.

– Tizenöt éve már nem Szegeden, hanem a fővárosban lakom, de megmaradt a kötődésem a szülővárosom iránt. Az elmúlt hónapokban nemcsak rokonlátogatóba jöttem haza, hanem kifejezetten azzal a céllal is, hogy fotózzam a szegedi épületeket.

Tóth-Piusz István elmondta azt is, közel négyszáz felvételt készített, azok közül választotta ki azt a néhányat, amelyeket benevezett a pályázatra – csak egy kategóriába nem indult. A képeket egy bridge géppel készítette, mint mondta, minimálisan érdeklik csak a fotózás technikai részletei, a képalkotás, a szerkesztés, a különleges látásmód az, ami vonzza.

Az IKV idei épületfotó pályázatára beküldött alkotásokat egy szabadtéri kiállítás keretén belül november 8-áig bárki megtekintheti a Klauzál téren elhelyezett paravánokon.

Kategóriák és győztesek

Az épület és természeti környezete
I. helyezett:
Feil Balázs – Gyülekező
II. helyezett: Domonkos Sándor – Kifordítom
III. helyezett: Domonkos Sándor – Befordítom

A titok a részletekben rejlik
I. helyezett:
Szőnyi István – Titkokat rejtő lépcsőház I.
II. helyezett: Dóbisz Áron – Görbe ajtó
III. helyezett: Tóth-Piusz István – Korlátolt

A fotózás reneszánsza
I. helyezett:
Tóth-Piusz István – Panelrészlet
II. helyezett: Tóth-Piusz István – Ritmus
III. helyezett: Tóth-Piusz István – Feketén-fehéren

Egy épület, egy nézőpont, milliónyi pillanat
I. helyezett:
Domonkos Sándor – Fénysebesen

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fotópályázat IKV
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés