Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 25. 16:45

Egy szavazattal Nagy Sándor marad Kistelek polgármestere, nem lesz újraszámlálás

Jogi okokból nem lesz újraszámlálás, így biztosan Nagy Sándor marad a kisteleki polgármester. A Csongrád megyei kisvárosban összesen egy szavazat döntött, de a jog kifogott a kihívón.

Hirdetés

A Szegedi Ítélőtábla indoklásának lényege, hogy Mészáros Gábornak egyszerre két jogorvoslati kérelmet kellett volna benyújtani: egy kifogást a választás szabálytalansága miatt, valamint ezzel egyidejűleg egy fellebbezést az eredményt kifogásolva. A kifogás benyújtása elmaradt.

Kezdjük az elején. A bírósági határozatban az áll, hogy a Kisteleki Helyi Választási Bizottság megállapította a választás érvényességét. A szavazáson a fideszes polgármesterre, Nagy Sándorra 1224-en, Mészáros Gáborra, a kihívóra, aki 1223 szavazatot kapott. 

Mészáros a szavazás után természetesen fellebbezésben újraszámlálást kért, mert szerinte a választókat befolyásolta, hogy a harmadik induló, de visszalépő Tóth Szabolcs nevét bár lehúzták a szavazólapról, a neve melletti kör üresen maradt, ezért oda szavazhattak a választók. Az urnákban egyébként 77 darab lebélyegzett, de érvénytelen szavazólapot találtak, ezek között tehát lehetett olyan szavazat, amit a visszalépett Tóth Szabolcsra adtak le. Mészáros azt is állítja, hogy olyan szavazatokat is érvénytelenítettek, amelyek érvényesek voltak, és ő kapott. Sőt, két szavazókörben 5 szavazólappal kevesebb volt, mint amennyit lepecsételve átadtak a választóknak.

Az ellenzéki jelölt fellebbezését a kisteleki és a területi választási bizottság is elutasította, mert – mint indokolták – nem szolgált bizonyítékokkal. Ráadásul, csak azért, mert egy szavazat a különbség, még nem kell automatikusan elrendelni az újraszámlálást.

És itt jött a probléma. A Szegedi Ítélőtábla azért hagyta helyben a választási bizottságok döntését, mert Mészárosék nem terjesztettek elő kifogást a helyi választási bizottsághoz, csak fellebbeztek. A bíróság egyértelműen kimondta: 

ha a szavazás során történik jogszabálysértés, az ellen kifogást lehet előterjeszteni a helyi választási bizottsághoz. Ha pedig az eredményt megállapító határozatot kívánja a fél megtámadni, akkor fellebbezést kell benyújtania a területi választási bizottságnál. 

A fellebbezés megvolt, de hivatalso kifogást nem nyújtottak be.
 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kistelek Nagy Sándor önkormányzati választás 2019 polgármester szavazatszámlálás Szegedi Ítélőtábla
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés