Szegeden 2019. október 25. 11:34

Előre tudják jelezni az extrém nagy esőket

Uniós támogatásból építettek ki szegedi és szabadkai szakemberek a két városban egy olyan monitoringrendszert, amely előre tudja jelezni a nagyobb esőket. Ez többek között a vízgazdálkodás és a szélsőséges időjárási jelenségek okozta károk mérséklése szempontjából fontos.

Az uniós támogatással megvalósult projekt eredményeit ma mutatták be egy konferencián Szegeden.

A projekt részeként Szegeden és Szabadkán kiépítettek egy csapadékmonitoring hálózatot, elkészült egy mobilapplikáció, valamint kifejlesztettek egy előrejelző rendszert is. Ez utóbbi arra alkalmas, hogy az illetékes hatóságokat értesítse vészhelyzetben esetén. Ezzel párhuzamosan két év alatt kidolgoztak egy olyan anyagot is, amely javaslatokat tesz arra, hogy mit lehet kezdeni a városokba hirtelen lezúduló hatalmas mennyiségű csapadékkal.

A szakemberek szerint az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribb, hogy hirtelen nagyon sok csapadék hullik, utána pedig akár hónapokig semmi.

Gál Tamás egyetemi docens, a projekt szakmai vezetője elmondta, a hirtelen lezúduló nagyobb mennyiségű csapadék biztosan károkat okoz, mivel a csatornarendszer nem tudja elvezetni ezt a sok vizet. Az előrejelző rendszer segítségével pedig értesíteni lehet az illetékes hatóságokat, hogy azok fel tudjanak készülni a szélsőséges időjárásra.

A rendszer két nappal képes előre jelezni a nagyobb csapadékmennyiséget, sőt pár óra eltéréssel még a pontos időpontját is meg tudják határozni, hogy mikor jön majd az eső. Természetesen csak az extrém mennyiséget jelzik előre.

Szegeden összesen 11 csapadékmérőt telepítettek önkormányzati intézményekbe, óvodákba, művelődési házakba és a piac területére.

A kiépített csapadékmérő hálózat igen egyedi, mivel ilyen pontosággal működő mérőrendszert hasonló nagyságú városban még nem építettek ki. A mérések eredményei azonban nem csak az előre jelzésben segítenek, hanem a tudományos kutatásokban is felhasználhatók lesznek.

Gál Tamás kiemelte, az uniós támogatásnak köszönhetően épült ki ez a monitoring rendszer a városban, azonban fenntartási költsége minimális, így a projekt befejezése után is üzemeltetni fogják.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: csapadékvíz villámárvíz