Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 25. 09:15

Egy stadionnyi pénzt tol a kormány a traumatológiai ellátásba

Bár nem rendezünk traumatológiai világbajnokságot, mégis úgy döntött a kormány, hogy beadja a derekát és pénzt ad a baleseti sebészeti ellátást is végző traumatológiára.

Hirdetés

a fix díjakra ebben az évben 3,4 milliárd forintot, jövőre további 10 milliárd forintot fordít a költségvetés, 2020-tól pedig ezen ellátás finanszírozására 9,5 milliárdot adnak.

Mindezt azután jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, hogy nyár óta több ízben is felmondással fenyegetőztek a tramumatológusok. Júniusban rendkívüli közgyűlést hívtak össze, mert úgy látták, hogy a szükséges pénz hiányában bármikor összeomolhat a baleseti sebészeti állátás.

„A közgyűlés összehívásának elsődleges oka, hogy a budapesti traumatológiai ellátás a személyi és tárgyi feltételek kritikus helyzete miatt már most is összeomlással fenyeget, a vidéki ellátás pedig változatlan feltételek esetén hamarosan kritikussá válhat”

– írta levelében a Magyar Traumatológus Társaság. Június 21-ére hívtak össze közgyűlést, hogy valami történjen végre.

Ezt tetézte szeptemberben a hír, miszerint 68 traumatológus fenyegetőzött rendkívüli felmondással, ha a kormány nem hajlandó teljesíteni a korábbi ígéreteit, és nem rendezik a baleseti sebészeti ellátás finanszírozását. Ráadásul azt is kilátásba helyezték, hogy 54 traumatológián a dolgozók az önkéntes(!) túlmunkavállalásaikat is visszamondhatják, ha így megy tovább.

Így jutott az ágazat oda, hogy most végre bejelentette a kormány: 22 milliárd forintot szánnak a traumatológiai ellátás rendbetételére. 

Kásler Miklós hangsúlyozta: a pluszforrást eszközök, műszerek beszerzésére és fizetésemelésre is lehet fordítani.

A kérdés csak az, hogy miért kellett eddig várni.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy Emberi Erőforrások Minisztériuma finanszírozás Kásler Miklós traumatológia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés