Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Megkezdődött a Glattfelder tér felújítása: Szeged Múzsája hamarosan szebb napokat láthat
Szegeden 2019. október 25. 06:38

Megkezdődött a Glattfelder tér felújítása: Szeged Múzsája hamarosan szebb napokat láthat

Képriport
A Glattfelder téren régi probléma volt a tönkre ment mészkőburkolat, ami nemcsak esztétikailag rontotta a városrész képét, de mára balesetveszélyessé is vált. Néhány napja az önkormányzat megrendelésére megkezdték a terület rendbetételét, jövőre pedig a tervek szerint különválasztott gyalogosjárdát és kerékpárutat alakítanak majd ki a területen.

Hirdetés

Szegeden 2001-ben neveztek el teret Glattfelder Gyuláról, akit 1911-ben, 37 évesen neveztek ki a csanádi püspökség élére. A téren lévő szökőkútban állították fel Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című alkotását.

Október közepén vette át a munkaterületet a Glattfelder Gyula téren az a szegedi kivitelező, aki az önkormányzat által kiírt közbeszerzést megnyerte. A rekonstrukció során először az összetöredezett régi, több évtizedes mészkőlapokat szedik fel.

– A munka nagyobb része a mészkőburkolat rekonstrukciója, de ennek kapcsán kicserélik azt a vízcsövet is, ami a szökőkúthoz vezet, így a későbbiekben, ha bármilyen probléma akad, nem kell felbontani az új burkolatot, ami erősebb és vastagabb lesz, mint a korábbi. Alapvetően ez a gyalogosoknak épült burkolat, de ennek ellenére a karbantartási munkák miatt időként nagyobb járművekkel is be kell hajtani a szökőkúthoz – mondta el a városrész önkormányzati képviselője, Nagy Sándor.

A munkák költségét az önkormányzat saját forrásból finanszírozza.

– A közgyűlés az éves költségvetésben elkülönített egy városrészi fejlesztési alapot. Ennek keretében döntött úgy a városüzemeltetési bizottság, hogy megvalósítható a tér felújítása. A teljes rekonstrukció bruttó 46 millió forintba fog kerülni.

A Glattfelder tér rendbetétele a most zajló munkákkal nem ér véget. A tervek szerint jövőre, a belvárosi kerékpárút fejlesztés részeként különválasztott gyalogosjárdát és kerékpárutat alakítanak majd ki a területen.

Az elmúlt hónapokban egy program a keretében már megújult a Klapka tér, Kiskundorozsmán a piac melletti terület és a Kolozsvári tér, elkészült Újszegeden a Fő fasor víztorony körüli területének felújítása, jelenleg pedig a Glattfelder tér mellett, Gyálaréten, a belvárosban a Szent György téren és Szőregen, a Hősök terén is zajlanak felújítások.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felújítás Glattfelder tér Nagy Sándor rekonstrukció
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés