Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Szeged első Poket-könyvautomatájára gyűjtenek: a Somogyi-könyvtár előtt már látható a próbaverzió
Művház 2019. október 25. 06:29

Szeged első Poket-könyvautomatájára gyűjtenek: a Somogyi-könyvtár előtt már látható a próbaverzió

Tavaly tavasszal indult az országos program: kóla-automatákat alakítanak át zsebkönyv-automatákká, ezekből kínálnak kortárs és klasszikus irodalmat zsebkönyv formában. Szegeden eddig még nem volt, de már gyűjtenek rá. A Somogyi-könyvtár előtt ki is próbálható.

Hirdetés

A Poket-zsebkönyveket Grecsó Krisztián irodalmi-, valamint Kiss-Benedek Kristóf művészeti vezetésével tavaly április 11-én alapította Vecsei H. Miklós és a Sztalker Csoport.

A projekt során korábbi kóla-automatákat alakítanak át zsebkönyv-automatákká, amelyekből előállítási költségen kínálnak, prémium minőségű kortárs és klasszikus irodalmat zsebkönyv formában.

Céljuk, hogy visszaszorítsák a tömegközlekedésben kialakult céltalan okostelefon-használatot és a Poket-könyvek birtokosai egy színesebb, egymásra figyelőbb, egymásról tudó városi közösséget hozzanak létre.

Mivel a program nonprofit, ezért az automatákat eleinte saját pénzből telepítették, de mostanra már támogatásra van szükségük, ezért próbálják meg Szeged, Pécs és Debrecen első automatáira közösségi finanszírozáson keresztül összeszedni a pénzt.

A három automata költsége 6 millió forint, amelyből 4 millió forintot tud vállalni a Sztalker Csoport, a fennmaradó részt szeretnék összegyűjteni adományokból.

A könyvautomata próbaverziója a Somogyi-könyvtár bejáratánál látható. (Fotó: Szabó Luca)

A Poket a múlt héten indított gyűjtést, amelynek keretében 30 nap alatt szeretnének 2 millió forintot összeszedni a három város első automatáira.

Péntek reggelig 431 támogatótól 1 millió 257 ezer forint össze is jött.

A támogatásokért cserébe az adományozók neveivel díszítik majd az automaták oldalát. Magasabb összegű támogatások esetén pedig még egy dedikált könyvet is küldenek ajándékba.

A napokban a könyvautomata egy próbaverzióját már ki is helyezték a Somogyi-könyvtár bejáratához, hogy jobban megismerjék a szegedi közönséget és persze a szegediek is az automatát és annak tartalmát.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: könyvautomata olvasás Poket Somogyi-könyvtár
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés