• Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Szegedi színészek és civilek együtt tanítják a fiatalokat a konfliktusok kezelésére
Művház 2019. október 24. 09:56

Szegedi színészek és civilek együtt tanítják a fiatalokat a konfliktusok kezelésére

Fedezék címmel konfliktuskezelő tréningként alkalmazható fórumszínházi előadásokat hoznak létre osztálytermekben a civil szervezetek helyzetére reflektálva a szegedi színház és a Motiváció Műhely együttműködése keretében.

Hirdetés
Hirdetés

A darabot decemberben mutatják be és áprilisig legalább öt alkalommal lesz látható középiskolákban, valamint civil szervezetek által szervezett programok során az ország különböző pontjain.

A Szegedi Nemzeti Színházból Bánvölgyi Tamás, Krupp Bence, Kállai Ákos, Sziládi Hajna és Tánczos Adrienn vesz részt a projektben, a Motiváció Műhely részéről pedig Makádi Balázs, Szutorisz Szabolcs és Szűcs Norbert.

Az előadás tematikájának kialakításában részt vettek továbbá a Szabad Terek hálózat tagjai: Grand Café, MASZK Egyesület, Alternatív Közösségek Egyesülete.

A Szabad Terek azért jött létre, hogy a civil szervezetek számára elérhetővé váljon minél több olyan fizikai és szellemi tér, ahol szabadon, külső vagy belső cenzúra nélkül dolgozhatnak, alkothatnak.

A résztvevő szervezetek mindegyike számára fontos a terek szerepeinek növelése, az állampolgári szabadságjogok gyakorlása, valamint az emberi jogok védelme.

A darabot decemberben mutatják be és áprilisig legalább öt alkalommal lesz látható középiskolákban.

A darab témája az elnyomás. Központi kérdése, hogy mit tudunk tenni a jogainkat korlátozó erőkkel szemben.

Hogyan tudjuk asszertív módon – azaz érzelmileg nehéz szituációban is magabiztosan megnyilvánulva – képviselni érdekeinket egy elnyomó rendszerrel, vagy személlyel szemben.

A fórumszínházi formából adódóan egy körülbelül 20 perces jelenetet fognak látni a fiatalok, amelyben elnyomják a főhőst, ami egy krízishelyzetben csúcsosodik ki. Ezt követően a jelenetet elkezdik újrajátszani, a fiatalok pedig tapssal állíthatják meg ott, ahol ők mást tennének vagy mondanának.

A produkció hátterében a szűkülő civil terek jelensége áll, erre szeretnének közvetett módon reflektálni a programban részt vevők.

A projektet Szeged önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Nemzeti Színház fedezék fórumszínház