Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 24. 07:42

Márki-Zay Péter: Nem lesz politikai tisztogatás, de a tolvajoktól megszabadulunk

Tisztességes, jó menedzsereket szeretne a hódmezővásárhelyi önkormányzati cégek élére Márki-Zay Péter polgármester, aki megtartaná a jól dolgozó kollégáit. Azt ígéri, lesz tisztogatás, de nem politikai alapon: aki nem korrupt, és elvégzi a munkáját, maradhat a helyén.

Hirdetés

– Erős felhatalmazást kapott október 13-án a hódmezővásárhelyiektől. A szerdán újjáalakult közgyűlésben 105 arányban a Tiszta Vásárhelyért Egyesület és a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagjai vannak többségben. Hogyan értékeli a választást?

Azt mondanám, amit Lázár János: megkaptuk a jogot és a felelősséget arra, hogy végrehajtsuk a programunkat. Ő nyilván szkeptikus, mert a promenad.hu ezen lovagol az utóbbi időben. Nyugodt vagyok, mert öt évünk van rá, a testületen nem fog múlni. Ugyanakkor nem lesz könnyű, mert a pénzt elő kell rá teremteni, és továbbra is szükség van a kormány támogatására. A Modern Városok Program a fideszes nagyvárosokban sem halad úgy, ahogy kellene. Nálunk a program egyik látványos eleme a tramtrain, ami önmagában 70 milliárdos tétel. A vásárhelyiek már szívesen megszabadulnának a fölfordulástól, ami a városban van, Lázár János jövő tavaszra ígérte ennek a végét.

A közgyűlési többséget óriási dolognak tartom, mert eddig a fideszes frakció nagyon sok mindent meg tudott akadályozni. A városban már csak az önkormányzati cégekben lehet esély korrupcióra, ezeknek a cégeknek a vezetőit eddig nem tudtuk leváltani.

Előfordult, hogy az orrunk előtt gyártattak Lázár-címeres boros ládákat, de hamis menetlevelek voltak, olyat is tudunk, hogy az ügyvezető a saját céljaira használta a céget. Virágzott a korrupció az önkormányzati cégekben.

– Mennyit lehet megspórolni a korrupció megszüntetésével?

–  Nehéz megállapítani, hogy a pazarlás és a lopás megszüntetése külön-külön mennyit számít majd, de együtt biztosan százmilliós nagyságrendről beszélünk. A strand saját kútjának víztisztítója 100 millió forintos spórolást jelent évente. A strandon csúszda is lesz, vonzóvá tesszük a létesítményt, amiből többletbevételeket várunk. Újranyitjuk a kempinget is. Az önkormányzati bérlakások eladását leállítottuk, felelős gazdálkodás szeretnénk megvalósítani ezen a területen is. A Hód-Menzánál a lopások megszüntetése 30 millió forintot jelent. Ezt a még Fidesz által kinevezett vezetés mondja, őket például meg is akarjuk tartani.

– Volt ideje pihenni a kampány óta?

– Kevés időm volt pihenni is, de október 13-a után rengeteg feladat várt ránk. Fel kell állítani az új közgyűlést, a bizottságokat, esetenként új cégvezetőket, szakembereket kell találnunk. Ezekkel a dolgokkal választás előtt nem foglalkoztunk.

– Várhatók „tisztogatások”?

– Természetesen lesz tisztogatás, de politikai tisztogatás nem lesz. Ez óriási különbség. Akik szakmailag nem végeznek kielégítő munkát, akik bűncselekményeket követnek el, lopnak, csalnak, hazudnak, azoktól rövid úton meg kell szabadulnia a városnak. Tisztességes, jó menedzsereket kell találnunk helyettük, miközben szeretnénk megtartani a jól dolgozókat.

A Tiszta Vásárhelyért Egyesület és a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselőcsoportja Hódmezővásárhelyen

– Nagyjából négyszáz szavazattal kapott többet, mint 2018. február 25-én, az időközi polgármester-választáson. Üzenetértékűnek értékeli, hogy még többen támogatják önt másfél év után?

– Igen, annak tekintem. Komoly legitimációt kaptunk. Ha jól tudom, Hódmezővásárhelyen még soha nem szavaztak senkire ilyen sokan. Nagyon hálás vagyok a vásárhelyiek támogatásáért.

– Mennyire volt nehéz képviselőjelölteket találni?

Nem volt könnyű. Nagyon sokan csak most könnyebbültek meg. Nagyon féltek a választások napjáig.

Többen odajöttek hozzám azzal, hogy „most már legyőztük Lázárt”. De eddig nem így érezték, tartottak a választástól, nem tudták, meglesz-e a közgyűlési többség. Ők csak most nyugodtak meg, hogy újraválasztottak, ráadásul öt évre, és a közgyűlési többség is megvan. Felszabadult a város. Egyébként a fideszesek közül is többen gratuláltak.

A Fidesz célul tűzte ki az önkormányzati választások előtt: nem maradhat nagyváros ellenzéki kézen. Ehhez képest csak Hajdúszoboszlóban váltottak Fideszre a választók, Szegedet, Salgótarjánt és Hódmezővásárhelyt nem tudták megszerezni, viszont elvesztettek másik hét megyei jogú várost és Budapestet is. Akkora pofont kapott a Fidesz, Orbán Viktor és a NER, hogy már a szavazóik is láthatóan elgondolkodtak, belátták: ennek egyszer vége lesz. A varázs megtört. Nem lehet tudni, meddig tart még a NER, de most már látják az emberek: nem lehet minden gazemberséget megcsinálni. Az országnak óriási szüksége van a változásra, mert törvénytelenségek sokaságát követték el, annak tudatában, hogy örökké tart majd a rendszer. Nem tart. Amit eddig csinált a Fidesz, azt nem lehet folytatni. A Borkai-botrány miatt a híveik is elgondolkodnak azon, hogy ez a rendszer nem az, amit ők szeretnének. Szükség van a váltásra, mert máskülönben semmi nem akadályozza meg a lopást, a sajtószabadság lábbal tiprását, a jogállam leépítését. Nem lehet túlbecsülni a vasárnapi választás jelentőségét.

– Azt gondolja, megkopott a Fidesz renoméja? Ön egykor a párt támogatója volt.

A kritikátlan rajongás senkinek nem tesz jót. Elkötelezett, de nem kritikátlan támogatója voltam Orbán Viktornak, már 2002-ben láttam hibákat, de azok a pozitívumok mellett eltörpültek. A fegyelmezett költségvetési politika, a családbarát intézkedések, a középosztály erősítése, mind szimpatikusak voltak. 2010 után is voltak tetszetős intézkedések, de mindez nem ad felmentést a korrupcióra és a visszaélésekre.

Hiába mentegetik a szavazóik, hogy még mindig jobb, mint Gyurcsány, ez nem ad felmentést az Erdogannal, Putyinnal barátkozásra, a bűnöző migránsok betelepítésére, és az elmúlt ezer év legkorruptabb rendszerének működtetésére.

A gyurcsányozás szegényes magyarázat, nem fog örökké kitartani, valódi kormányzásra van szükség – leesett a fideszeseknek is, a pártban is felerősödött a belső kritika hangja.

– Visszakapják a hódmezővásárhelyiek Márki-Zay Pétert?

Annak idején Lázárt kérte el a várostól Orbán – engem nem kért el senki, nem mentem sehova. Végeztünk egy kutatást nyáron, abból kiderült, csak a fideszeseket zavarta, hogy én ellenzékiként országos politikával is foglalkozom. Egyébként ebben a városban a rendszerváltás óta csak a megboldogult Almási István nem politizált országosan, a másik három polgármester mind ezt tette. A teljes negyven órás munkahetemet ledolgozom polgármesterként, szabadidőmben politizálok a városon túl. Biztos vagyok ugyanis abban, hogy amíg Magyarország nem lesz szabad, addig Hódmezővásárhely sem lesz szabad. Nekünk polgármestereknek hatalmas a felelősségünk, mindent meg kell tennünk a hazánkért, erkölcsi kötelességünk segíteni, amikor tudunk.

– Változtat a politikai hangnemen a nyugodtabb öt év érdekében?

Nálam többet ellenzéki politikusként a Fideszt nem dicsérte senki. Nem véletlenül szoktak áruló vagy renegát fideszesnek nevezni, bár soha nem voltam Fidesz-tag. Baló György, Isten nyugosztalja, faggatott egyszer a műsorában, hogy melyik párt áll hozzám legközelebb, és amikor jobban belegondoltam azt mondtam: még mindig a Fidesz áll hozzám a legközelebb, ugyanis nem én változtam, hanem a Fidesz. Orbán Viktor 2009-ig csak szidta Putyint és Európa-párti volt, azt ígérte, hogy leszámolnak a korrupcióval, elszámoltatják a korábbi kormányokat, nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat. Azt vallotta, a cigányság felemelkedéshez vezető út a munkán és a tanuláson keresztül vezet. Ezt az Orbán Viktort tekintem máig irányadónak, én ezt a vonalat érzem sajátomnak azóta is. Ha politikai ellenfeleink valami jót tettek, azt el kell ismerni és tovább kell vinni. Hódmezővásárhelyen is a fideszes elődeim korábbi, beváltatlan ígéreteit valósítottuk meg jelentős részben.

Márki-Zay Péter hivatalában (fotók: Iványi Aurél)

Nem fogok csak azért ellenségeskedni, mert kritizálom a NER bűneit. Az sem titok, amikor fideszes polgármesterekkel, politikusokkal és kormányzati szereplőkkel találkozom, mindig kiderül, sok dologban egyetértünk.

Tévedés azt gondolni, hogy a fideszes politikusok többsége ne lenne tisztában a korrupció jelenlétével, vagy ne lennének Európa-pártiak. Ők sem akarnak kipcsakok lenni, iszlamistákkal barátkozni, és keleti diktatúrát sem akarnak építeni. Fogaskerekek csupán a lopás gépezetben. Még nem értették meg, mekkora a felelősségük, de érzik a bajt, a lelkiismeretük már régen megszólalt, mert ők sokkal többet tudnak a rendszer bűneiről, mint mi, kívülállók. A minisztériumokban sem értenek egyet a korrupt rendszerrel. Ezek után az sem meglepő, hogy a kormánypárti politikusok többségével is jó a személyes kapcsolatom. Szerintem sok fideszes politikus kimondottan hálás nekem azért, hogy kritizálom a rendszert – hiszen kell az építő kritika, valakinek ki kell mondania azt, ami nem mehet így tovább. Szeretném, ha nem a propagandagépezetet járatnák csúcsra, hanem a kormányzást: fordulat kell az oktatásban, az egészségügyben, a külpolitikában. Nekünk jobboldaliaknak, a kiábrándult fideszeseknek, a Fidesz élő lelkiismerete kell legyünk.

– Milyen állapotban van most Hódmezővásárhely kasszája?

– A legfontosabb, hogy a város megőrizte a fizetőképességét. Sajnos tavaly nagy esély volt a csődre, mert a fideszes többség által elfogadott 24 milliárdos költségvetésből 8 milliárd forintnyi tervezett bevétel nem folyt be. Persze, ez előre látható volt: több városi cégnél is olyan bevételeket terveztek be, amelyeket egyszerűen nem lehetett realizálni. Erősen fiktív volt a költségvetés. Ha minden kiadást engedélyeztünk volna, akkor 8 milliárd forintos hiány mellett, azonnal csődbe ment volna a város. Ez volt a fideszes trükk.

Akkor is csődbe mentünk volna, ha a Lázár János idejéből megmaradt adósságokat egyszerre akarták volna visszafizettetni velünk. Tavaly egymilliárdos számlát kaptunk a belügyminisztériumtól, idén 800 milliósat. Ezeket sikerült ledolgozni: az egymilliárdból 431 millióra, a 800 millióból pedig 600 alá tudtunk menni, tehát spóroltunk a városnak közel 800 millió forintot. De így is bő egymilliárd forint maradt, ehhez jött még egy tartozás a kórháznak, összesen 264 millió forint, ami szintén Lázár János idejéből maradt. 460 millió forint uniós pénznek egy elkülönített számlán kellett volna lennie, de nem volt sehol, azt is kifizettük. Tavaly, amikor átvettük az önkormányzatot, a városnak egymilliárd forint lejárt számlatartozása volt, ezt 300 millióra csökkentettük másfél év alatt.

Ha nem az örökölt adósságokat kellett volna törleszteni, elképesztő fejlesztéseket tudtunk volna végrehajtani már eddig is. Ezzel együtt tavaly 250 millió forinttal csökkentettük a magánszemélyek éves építményadóját, és idén még ugyanennyivel a vállalkozásokét is.

– Milyen költségvetés lehet a következő?

– Folytatjuk a szigorú költségvetési politikát, idén nagyjából 19 milliárdos a költségvetésünk valódi bevételekkel és szoros kiadási oldallal.

– Rengeteget vitatkoztak a közgyűlésben másfél éven keresztül a fideszes többséggel. A választók azt is eldöntötték, kinek van igaza?

– A vásárhelyi fideszes közgyűlési többségnek az volt az érdeke, hogy menjen csődbe a város. Százmilliókat húztak ki a zsebünkből a megszerezhető bevételekről történő lemondással, miközben hatalmas költségekbe vertek minket. A vásárhelyiek azt látták: nagyon küzdelmes másfél év alatt a fideszes közgyűlési többség megpróbált bennünket ellehetetleníteni, de a választók többsége kitartott mellettünk, négyszázzal még többen is szavaztak a munkánk folytatására, mint ahányan 2018. február 25-én támogattak. A helyiek nem akarnak már félelemben és korrupcióban élni, mi pedig megmutattuk, hogy nálunk a fideszeseknek is csak a Fidesztől kell félnie.

Politikai ellenfelével, Grezsa Istvánnal már a választás napján kezet fogott

– Hódmezővásárhely lenne az első város Magyarországon, ahol a lakosság számára térítésmentes  lehet a közösségi közlekedés.

– A helyi buszközlekedés 110 millió forintba kerül, ebből 50 milliót finanszíroz az állam, 50-et ad az önkormányzat, és csak 10 millió forint jön be a jegyek és bérletek értékesítéséből. A buszok viszont üresen járnak. Erről a tízmillió forintról le lehet mondani, ha az ingyenességet egy hódmezővásárhelyi városkártyához kötjük. Ezzel az intézkedéssel azt reméljük, hogy többen járnak majd a buszokon. Franciaországban harminc városban működik ingyen a közösségi közlekedés.

– Egy közlekedési szakértő azt írta az ötletére, hogy csak a csúcsidőn kívül lenne indokolt az ingyenesség.

– Gazdaságilag értelmes ötlet, erre is van példa más országokban, a városkártyába sok minden belefér. Ugyanakkor azt látjuk, hogy csúcsidőben is kevesen utaznak a buszokon, nincs zsúfoltság, viszont sokaknak a mostani jegy- és bérletárak is drágák, az üres buszok tehát a vásárhelyieknek sem jók. Ha zsúfoltság lesz, akkor el kell gondolkodni a további finomításon. A városkártya-programba egyébként nemcsak a közlekedés tartozna, hanem a strand, kulturális intézmények és akár magánvállalkozók is beszállhatnak.

– A tramtrain is ingyenes lehet? 

– A tramtrainről nincs szó egyelőre, az ugyanis helyközi közlekedésnek számít, nem helyinek. A tramtrain Hódmezővásárhelyen belüli része jöhet szóba, ami 100 milliós teher lesz a városnak, de itt a járművek jó kihasználtságára számítunk, ezért nem célszerű, hogy ingyenes legyen.

– Mi várható a Szegeddel való együttműködésben?

A tramtrain összeköt majd bennünket. Szeretnénk, ha hozzánk is egyre többen jönnének Szegedről, és már eddig is nagyon sok vásárhelyi jár át Szegedre. Mivel agglomerációs szempontból a három település – Algyőt is ideértve – összenő, a közeledést folytatni szeretnénk.

Szeged és Vásárhely továbbra is él a rendszer bírálatának lehetőségével, szeretnénk demokratikusabb országban élni. Amikor azt tapasztaljuk, hogy össze kell fogni, vagy ki kell állni egymásért bármilyen kérdésben, eddig is megtettük, és ezután is megtesszük. 

Cservenák Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adósság Fidesz Hódmezővásárhely interjú költségvetés közgyűlés Lázár János Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalom Modern Városok Program önkormányzati választás 2019 Orbán Viktor polgármester tramtrain választási kampány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés