Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • „Nem hagyom magukra a gyerekeket” – Így emlékeztek 1956-ra a Rerrich Béla téren
Szegeden 2019. október 23. 20:37

„Nem hagyom magukra a gyerekeket” – Így emlékeztek 1956-ra a Rerrich Béla téren

Képriport
Együtt emlékezett 1956-ra a megyei kormányhivatal, a Professzorok Batthyány Köre, a szegedi Fidesz, valamint civil szervezetek. És még Szabó Bálint is ott volt.

Hirdetés

Pál József egyetemi tanár és Juhász Tünde kormánymegbízott volt a két fő szónoka a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Professzorok Batthyány Köre 56-os megemlékezésének, amit a hagyományoknak megfelelően a Rerrich Béla téren, Melocco Miklós Szabadság pillangója című szobránál tartottak. Mellettük Dávid Szaniszla, 56-os tevékenységéért elítélt forradalmár szólt a jelenlévőkhöz.

Több szegedi egyetemi professzor és oktató alakját idézte meg beszédében Pál József, felelevenítve elsőként, hogy a Dóm tér 1930-as avatásának résztvevője volt mások mellett Szent-Györgyi Albert és Sík Sándor is. Mindketten a legteljesebb értelemben reprezentálták az akkor frissen a városban megtelepedett egyetem rangját és szerepét. Mellettük hosszabban beszélt a kiváló irodalomtudósról, Baróti Dezsőről, aki az 1956-os forradalom idején a szegedi egyetem rektora volt.

Kezdetektől támogatta az október első felében Szegeden megalakult Magyar Egyetemisták és Főiskolai Egyesületek Szövetségét (MEFESZ), ami korántsem merült ki szavakban – hangsúlyozta Pál József, hanem mindezt tettek követték. Nem kis bátorság kellett ehhez – szögezte le a professzor, utalva arra, hogy a kommunista rezsimet keményen bíráló ifjúsági szervezet mellett kiállni valódi erkölcsi cselekedet volt.

Pál József egyetemi tanár (fotók: Szabó Luca)

Bár az eseményen nem hangzott el, mégis érdekességként megjegyezzük, hogy a néhai rektor öccse volt Baróti Lajos, a világhírű labdarúgó edző, aki szövetségi kapitánya is volt a magyar válogatottnak, és a nemzeti tizenegy az ő irányításával jutott ki az 1978-ban Argentínában rendezett világbajnokságra.

Az egyetem rektora tudta, hogy mit kockáztatott, amikor a fiatalok és követeléseik mellé állt. „Nem hagyom magukra a gyerekeket” – idézte szavait Pál József, hozzátéve: anyagilag, és mai szóhasználattal élve, logisztikailag segítette a MEFESZ munkáját. (Még a rektori gépkocsit is rendelkezésükre bocsátotta – hangzott el.) Barótit 1957-ben letartoztatták, két és fél éves börtönbüntetésre ítélték, és a katedrára, vele az egyetemre soha nem térhetett vissza.

Ugyanez a sors várt a rektor akkori fiatal oktatótársára, az idén nyáron elhunyt Péter László irodalomtörténészre, akit a forradalomban betöltött szerepe miatt majdnem egy életre megfosztottak attól, hogy az egyetemen taníthasson. Pál József mindezeket azzal egészítette ki, hogy a forradalmat követő egyetemi tisztogatásban komoly szerepet játszott az akkor fiatal egyetemi oktató, Csákány Béla, aki jóval később az egyetem rektora lett.

Juhász Tünde megyei kormánymegbízott

Az emlékezés kötelesség – kezdte beszédét Juhász Tünde, Csongrád megyei kormánymegbízott. A történelem felelősséget ró az emberekre, és ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy az 1956-os forradalom soha el nem évülő felelősségét helyezett a magyarságra.

Az elbukott forradalom után három évtizednek kellett eltelnie, hogy visszaszerezze az ország az 1956-ban elvesztett szabadságát. Különleges forradalomnak nevezte az októberit, mert mint mondta: a diktatúra egyhelyben ketyegő óráját zökkentették ki a forradalmárok. Október 23-áról szólva elmondta, hogy egy évtized megalázottság után a nemzet újból a kezébe vette a saját sorsát. A Szovjetunió halálos szorítása ellenére robbant ki a forradalom 1956-ban – hangzott el Juhász Tünde beszédében. 

A Kádár-rendszer hazugságát szerinte azon is le lehet mérni, ahogyan valótlanságot állított a forradalmárokról. Őket „megtévesztett és félrevezetett fiataloknak” nevezték, máskor „csőcseléknek”. Mindkettő alapvetően hazugság – tette hozzá a kormánymegbízott.

Dávid Szaniszla 1956-os forradalmár

Keményen ostorozta a mai fiatalokat Dávid Szaniszla, az '56-os forradalom résztvevője, majd a megtorlást követően elítéltje, mert szerinte azok semmit nem értenek abból, hogy akkor „piros vért folyt a pesti utcákon”. Beszédében elmondta, hogy a jelenlegi ellenzék arra készül, hogy 2022-ben felszámolhassa az országot. Ennek kapcsán azt fogalmazta meg, hogy nem engedhetik, hogy az ország idegen hatalmak prédája legyen. Beszédében utalt arra, hogy szeretne szót érteni a másik oldallal, és szeretné velük (itt nyilvánvalóan a baloldalra gondolt) megértetni, hogy a nem minden a pénz.

Az esemény zárásaként koszorúkat és virágokat helyeztek el a megjelentek Melocco Miklós Szabadság pillangója című szobrának talapzatánál.

B.P.

(A nyitóképre kattintva megnézheti a megemlékezésen készült fotógalériánkat is.)

Videónk is van! Megnézheti a megemlékezést az alábbiakban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 1956 Csongrád Megyei Kormányhivatal Fidesz megemlékezés október 23. Professzorok Batthyány Köre
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés