Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 23. 17:38 Forrás: MTI

Október 23.: Gyurcsány Ferenc szerint hazafias ellenzékre van szükség

És aki egyetért Erdogannal és a kurd népirtással, az egyetért az orosz megszállással és a magyar szabadság eltiprásával is a volt miniszterelnök szerint.

Hirdetés

A Demokratikus Koalíció elnöke szerdán, pártja fővárosi ünnepi megemlékezésén hazafias ellenzék létrehozására szólította fel az Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben álló politikai erőket és civileket.

Gyurcsány Ferenc azt mondta a Nagy Imre néhai miniszterelnök szobránál tartott rendezvényen, hogy

a hazafias ellenzék természeténél fogva éppen olyan színes lesz, mint 1956. Lesznek benne baloldaliak, centristák, liberálisok, zöldek és jobboldaliak is.

A hazafias ellenzéket négy dolog fogja össze, ezek közül az első, hogy Magyarország jövője az európai népek táborában van – mondta, majd hozzátette: azokkal lehet és kell együttműködni, akik erősebb Európát akarnak, akik úgy gondolják, hogy Európa jövőjét az egyesült nemzetek európai szövetsége jelenti.

Második pontnak szerinte annak kell lennie, hogy Magyarország újra jogállam legyen, ahol nem az állam ellenőrzi a népet, hanem a nép az államot. Szerinte ehhez a jelenlegi kormányt a politika poklára kell küldeni.

Aki lop, aki hozzányúl a közpénzhez, az nem politikus, hanem bűnöző, ma a kormányon bűnözők vannak

– mondta a volt miniszterelnök.

Azokkal kell együttműködni, akik úgy gondolják, hogy az országnak tisztességes, a választókat szolgáló politikusokra van szüksége – tette hozzá.

A hazafias ellenzéknek olyan országot kell építenie, ahol tiszteletben tartják mások önállóságát és szabadságát, hogy ennek a szabadságnak a bázisán teremtsenek közös, erős nemzetet – mondta negyedik pontként a DK elnöke, aki szerint helye van a pátosznak, a szónak és cselekvésnek, de a pátosz ezekben a napokban hazug lenne, a szó kevés, a cselekvés meg kötelező. Meg kell próbálni közösen elfogadni 1956 különböző hagyományait – mondta Gyurcsány.

Október 23-nak sok arca van, 1956-ban egyaránt ott van Nagy Imre és társai reformkommunista küzdelme, Pongrátz Gergely, a Corvin köz és a pesti srácok harca, ahogy a munkástanácsok mozgalma is. Ezek együtt jellemzik 1956-ot, és a DK azon dolgozik, hogy ezek a különböző irányzatok ne megosszák, hanem egyesítsék a nemzetet – mondta.

A kormány külpolitikáját bírálva arról beszélt, hogy

aki egyetért Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és a kurd népirtással, valójában egyetért az orosz megszállással és a magyar szabadság eltiprásával. Aki ezzel egyetért, az ne ünnepelje október 23-át

– közölte Gyurcsány Ferenc.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 1956 Demokratikus Koalíció DK Gyurcsány Ferenc kurd október 23. Orbán-kormány Recep Tayyip Erdogan
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés