Hirdetés
Túl a városon 2019. október 23. 16:51 Forrás: MTI

Október 23.: az MSZP szerint a demokráciáért újra és újra meg kell harcolni

Nagy Imre szobránál beszélt erről Kunhalmi Ágnes Budapesten.

Az 1956-os forradalom fontos üzenete, hogy egy nemzet sem tud elnyomásban élni, és a demokrácia, a sajtószabadság, egy nemzet méltósága, erkölcsi tartása soha nem magától értetődő, azért újra meg újra meg kell harcolni – közölte az MSZP választmányának elnöke szerdán, az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a köztársaság kikiáltásának 30. évfordulóján Budapesten.

Kunhalmi Ágnes a közelmúltban a Jászai Mari térre áthelyezett Nagy Imre-szobornál újságíróknak azt mondta,

ahogy 1956 visszahozta az embereket a közéletbe, úgy október 13-án, az önkormányzati választáson is tömegek mozdultak meg az elnyomó, orbáni önkényuralmi rendszerrel szemben.

Kunhalmi szerint október 13-án sikerült megakadályozni azt, hogy nyílt diktatúrává váljon Orbán rendszere, és ez a nap megmutatta azt is, hogyan érjék el a negyedik köztársaság megalapítását. Szerinte ez nehéz feladat lesz, és csak a demokraták képesek végrehajtani, mert a Fidesz mostanra minden erkölcsi alapját elvesztette az új köztársaság felépítéséhez.

Mint mondta, politikai irányzattól függően ma is jelentősen eltér 1956 értékelése. Az MSZP megalakulása óta azt vallja, demokratikus forradalom volt 1956, vezetői pedig Nagy Imre mártír miniszterelnök és társai voltak – jelentette ki. Hozzátette, visszautasítják a Fidesz újabb és újabb kísérletét a 20. századi történelem átírására, meghamisítására és azon belül 1956 kisajátítására.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 1956 MSZP október 23. önkormányzati választás önkormányzati választás 2019 Orbán-kormány