Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. október 22. 13:50

Sztarenki Pál a Kisszínházban rendez: decemberben beszagolhatunk az illatszertárba

Képriport
László Miklós romantikus komédiáját, az Illatszertárt Sztarenki Pál állítja színpadra. A darab olvasópróbái ma kezdődtek. A vígjáték – bár a két világháború között játszódik – a boldog békeidők hangulatát idézi.

Hirdetés

László Miklóst egydarabos szerzőként szokás emlegetni, ami természetesen nem igaz, de tény, hogy legismertebb műve az Illatszertár, amit bárhol, bármikor, bárki elővesz, biztosan számíthat a sikerre.

Nincs olyan színházi évad, hogy valahol Magyarországon ne játszanák a békebeli romantikus komédiát.

A sikerdarab 75 éve, 1937-ben indult világhódító útjára, méghozzá nem máshonnan, mint a budapesti Révay utcai színházból, a mai Centrálból és meg sem állt Hollywoodig, ahol három filmet is forgattak belőle.

A félreértéseken alapuló, érzelmes és mulatságos történet ezeken kívül is számtalan feldolgozást ért meg, a Párizsban is sikerrel játszott Magazin au coin de la rue-től, a Tom Hanks és Meg Ryan fémjelezte A szerelem hálójában fergeteges szerelmi párviadaláig.

– Sűrű és sokféle hálózata jelenik meg az emberi viszonyoknak ebben a darabban, ami egyszerre kacagtató és szívfacsaróan fájdalmas tud lenni. Ezért sok jó szerep található benne – mondta Barnák László direktor a mai olvasópróba felvezetéseként.

A karácsony előtti nosztalgikus történetben egy drogéria agyonhajszolt alkalmazottai keresik a párjukat, és helyüket az életben.

László Miklós vígjátéka – bár a két világháború között játszódik – a boldog békeidők hangulatát idézi. A darab szereplői a mindennapi élet apró-cseprő gondjaival vannak elfoglalva: a fiatalok szerelmesek, a házasságban élők féltékenyek, és a műfajból adódóan számtalan félreértés bonyolítja a szálakat.

– Ez a darab a kisemberek története. Miközben 1936-ban, a két világháború között már forrong a világ – idehaza, egy Váci utcai drogériában mindenki az illúziókba menekül: a szerelembe, a ponyvaregényekbe, a hétköznapi élet apróságaiba. Ez egy örökérvényű, klasszikus és remekül megírt darab. Azt gondolom, a közönség remekül fog rajta szórakozni – mondta el a vígjátékot színpadra állító Sztarenki Pál, aki hozzá tette, korhű, aktualizálásoktól mentes darabot szeretne álmodni a szegedi deszkákra.

– Korábban Zalaegerszegen is megrendezte már az Illatszertárt. Miben lesz más a szegedi előadás?

– Nincs két egyforma rendezés. Elsősorban a szereposztás miatt sem, hiszen ahány szereposztás, annyi megújulás. De azért is más, mert egy kicsit a szövegen is változtattunk. A Mohácsi testvérek írtak egy változatot a darabból, én pedig Mohácsi János engedélyével néhány motívumot, mondatot átvettem abból a szegedi előadáshoz. Így egyszerűbb és közérthetőbb lett a szöveg.

– Először rendez színdarabot Szegeden, de nem idegen a városunk!

– Valóban. Három évig Szegedre jártam a tanárképző főiskolára, ezután vettek fel a színművészetire. Akkor már játszottam a Szegedi Egyetemi Színpadon Kormos Tiborral, Balogh Józseffel. A színház akkori főrendezőjének, Ruszt Józsefnek egyik darabjában statisztáltam is.

A darab próbájára szűk hét hete van a társulatnak, az utolsó tíz napot már Szlávik István díszletei között és a Cselényi Nóra tervezte korhű és elegáns jelmezekben.

A vígjátékot december 6-án mutatják be a Kisszínházban, ezt követően az év végig még tíz alkalommal láthatják a nézők.

Szereposztás

Hammerschmidt – Pálfi Zoltán
Asztalos úr – Poroszlay Kristóf
Sipos úr – Jakab Tamás
Kádár úr – Bánvölgyi Tamás
Balázs kisasszony – Menczel Andrea
Rátz kisasszony – Tánczos Adrienn
Molnár kisasszony – Borsos Beáta
Árpád – Krupp Bence
Jancsi – Rácz Tibor
Detektív, Vásárló – Szegezdi Róbert
Rendőr – Viczei Zsolt
Első hölgy, Vásárló – Molnár Erika

Nyitóképünkre kattinva megnézhetik Iványi Auré képgalériáját.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László Kisszínház olvasópróba Sztarenki Pál
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés