Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Hamarosan okosalkalmazások segítik a szegedi cégeket, hogy a dolgozóik minél hatékonyabban közlekedjenek, járjanak munkába
Szegeden 2019. október 21. 18:28

Hamarosan okosalkalmazások segítik a szegedi cégeket, hogy a dolgozóik minél hatékonyabban közlekedjenek, járjanak munkába

„Első ránézésre úri huncutságnak” tűnhetnek a SASMob projektnek a fejlesztései, ám koránt sem azok, sőt: amint élesben is használhatók lesznek, sokat tesznek majd azért, hogy az appokat használó cégek még költséghatékonyabbak legyenek, a munkavállalók még könnyebben és környezettudatosabban közlekedjenek.

Hirdetés

IT Urban, IT Job, IT Trans – egyelőre ezeken a „fejlesztői neveken” futnak azok az okostelefonos alkalmazások, amelyeken most dolgoznak a szakemberek, ám a jövőre már pont úgy rajta lesz számos szegedi okostelefonon, mint mondjuk a levelezés, vagy a telefontulajdonos kedvenc újságja.

Munkába járni másképp is lehet

– Az IT Job a munkahelyi mobilitásról, az azt segítő megoldásokról szól. Arra lehet ösztönözni ennek a segítéségével a dolgozókat, hogy lehetőség szerint közösségi közlekedéssel, kerékpárral, vagy gyalog jöjjenek dolgozni. Ha pedig valaki mégis gépkocsival jön, akkor lehetőleg ne egyedül érkezzen meg az autójával, hozzon munkába még 2-3 kollégáját is akár. Erre készül most az egyik alkalmazásrendszer, amelyet a cégek mobilitási menedzsere használ, az ő munkája pedig arról szól, hogy ezeket a „zöld közlekedési célokat” végrehajtsa a cég. De ehhez inspirálnia is kell a kollégáit. Az alkalmazáscsomag szolgáltatója az önkormányzat: ő köt szerződéseket a résztvevő cégekkel – sorolta a legfontosabb tudnivalókat az egyik friss fejlesztési applikációról Gyenizse Pál, a SASMob informatikai szakmai vezetője.

„Játszótér” mobilitási menedzsereknek

Kiderült közben az is, a fönti három applikáció egy kicsit olyan, mint a matrjoska babák: egyik benne van a másikban – a legkisebb az IT Job.

A nagyobb testvér, az IT Trans

– A közösségi közlekedésről szól az IT Trans. Ez egy olyan felület, amelyen keresztül tudja elemezni az önkormányzat a beérkező adatokat: utasszámot próbálunk becsülni, figyeljük az átszállásokat, de azt is meg tudja mondani az app, hol van késés a vonalon. A leglátványosabb, legfontosabb része ennek az online utastájékoztatás lesz. Mindegy, melyik megállóban vagy megálló közelében vagyunk a városban, megkapjuk az adatokat, mikor jön a járat – mondta a SASMob informatikai szakmai vezetője.

IT Urban: mindent a városról

Az IT Urban a városi közlekedés modellezéséről szól. Ebben pilot jelleggel már most, a Belvárosi hídon vannak kamerák, amelyek segítségével elemzik a hídon zajló közlekedést. – Itt a legfontosabb az áramlási irány. Meg tudja mondani az alkalmazás ugyanis, hogy merre halad a nagyobb forgalom. Azaz nem egyszerűen csak megszámolja az autókat, kerékpárosokat, gyalogosokat, hanem a közlekedési irányokat is tudja modellezni az alkalmazás – mondta Gyenizse Pál.

Gyenizse Pál

Az Urban mellett nagyon fontos a parkolási applikáció fejlesztése is. Most készül az az alkalmazás, amelynek segítségével kiváltható lesz az sms-es parkolás, sőt az app arra is képes lesz, lehet, hogy „szól”, errefelé most nincs hely, máshol próbáljunk megállni. De az Urbanben benne lesz egy „problémabejelentő” applikáció is: a kátyút éppúgy be lehet majd jelenteni, mint azt, hogy leesett a vakolat a ház faláról.

És van még egy „cseresznye is a tejszínhab tetejére”: egy esemény alapú gépkocsimegosztó applikációról van szó: – Bedobom a közösbe az autómat, ha már megyek mondjuk a MOL-Pick Szeged meccsére, akkor még ketten jöhetnek velem, ha akarnak – mondta Gyenizse Pál.

Appok, amelyek hamarosan megkönnyítik életünket: menetrend, parkolási asszisztens, hibabejelentő

Hogy mikor lehetnek ebből valós, letölthető alkalmazások?

  • Az IT Job 2020 első negyedévében,
  • az online utastájékoztatás 2020 közepén.
  • az autómegosztó és a problémamegosztó körülbelül jövőre

lesz elérhető a nagyközönségnek.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alkalmazás applikáció gyalogos kerékpár közösségi közlekedés SASMob
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés