Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. október 21. 07:28

Határtalan Régészet: gyermekét ölelve temették el a szkíta asszonyt

A szkíták a Móra-múzeum magazinjának, a Határtalan Régészet most megjelent őszi számának a főszereplői. A szkíták életének szinte minden szegletét megismerhetik az olvasók és bepillantást nyerhetnek igazán különleges rejtélyekbe is.

Hirdetés

A szkítákat mutatja be a Határtalan Régészet legújabb száma. Az olvasók megismerhetik a népcsoport kalandozásait, műveltségét, táplálkozását, harcmodorát és temetkezési szokásait is – sok érdekes információval és rejtéllyel vegyítve.

Kiderül például, hogy a szkítáknál nagy tisztelet övezte a szarvas alakját: sok esetben ábrázolták az állatot repülő pózban, így egyfajta kozmikus jelképként tekintettek rá.

Egy megható temetkezés történetét is megismerhetik az olvasók. Soroksár határában tártak fel egy szkíta kori, úgynevezett kettős sírt 2009-ben.

A sírgödörben egy gyermekét ölelő anya csontvázát találták meg a régészek. A felnőtt nő bordáinál egy nyílhegy feküdt, valószínűleg ez okozhatta a halálát. A sír különlegessége, hogy úgy helyezték el a két testet a sírba, hogy az anya átölelje a 7 év körüli gyermekét, s így, a gyermeket védelmezve tudjanak együtt átjutni a túlvilágra.

Ez a megható kettős temetkezés a régész szakembereket is megrendítette: több napig csak „kerülgették” a felnyitott sírt, nem akarták szétbontani az anyát és gyermekét. Végül úgy döntöttek, hogy „in situ”, azaz eredeti helyzetében szedik fel a sírt, így nem bolygatták meg az elhunytakat.

A Határtalan Régészet szkítákat bemutató, őszi száma országszerte kapható az újságárusoknál. A magazint a Móra Ferenc Múzeum adja ki: a szerkesztők célja az, hogy színes, közérthető formában mutathassák be a régészeti mindennapokat, felfedezéseket a nagyközönség számára.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Határtalan Régészet Móra Ferenc Múzeum
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés