Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 20. 15:13 Forrás: MTI

Bekövetkezik, amitől a kormány félt: jobban lassul a gazdaság, mint várták

A szakma már több mint egy éve mondja, hogy 2020-ban, esetleg 2021-ben jöhet a következő válságciklus. Úgy néz ki, hogy ezt már a magyar kormány is elfogadja, ugyanis Varga Mihály vasárnap azt mondta: a lassulás valószínűleg mélyebb lehet annál is, mint amire korábban bárki számított.

Hirdetés

A korábban még Magyarországról kiebrudalt Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank közgyűlésén vesz részt Varga Mihály gazdasági miniszter Washingtonban.

Varga az MTI-nek több minden mellett arról beszélt, hogy a tanácskozásokon alapvetően mindenki úgy látta, hogy az elmúlt másfél évben elindult világgazdasági lassulás egyre inkább eléri a Kelet-Közép-Európát is, ezért érdemes minden országnak mind a monetáris, mind a fiskális politikában válaszlépéseket előkészítenie.

Varga Mihály utalt azokra a konkrét döntésekre és intézkedésekre, amelyeket a magyar kormányzat már meghozott a lassulás „kivédésére”. Hangsúlyozva a gazdaságélénkítést segítő adókedvezményeket és a vállalkozások teherviselő képességét javító döntéseket, megjegyezte: további lépésekre lesz szükség, mivel „a lassulás valószínűleg mélyebb lehet annál is, mint amire korábban bárki számított”.

Elmondta: a kormányzat megpróbálja biztosítani a legversenyképesebb, leghatékonyabb ágazatokban a támogatásokat, egyben segítené a nem hatékony ágazatok átalakulását is. „Kis- és középvállalkozóink is segítségre szorulnak” – tette hozzá, külön megemlítve a szakképzés fontosságát.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: „az egyenreceptek kora lejárt”, és ma már az elmúlt években átalakult IMF-nek is az az álláspontja, hogy „minden országnak kicsit személyre szabott megoldásra van szüksége”.

Varga a tanácskozáson azt is kifejtette, Magyarország szeretné, ha a Világbank a migrációt kiváltó problémákra koncentrálna. Varga Mihály úgy fogalmazott: „a Világbank, amely a globális szegénység leküzdését tűzte a zászlajára, meghatározó szerepet vállalhat a migrációban érintett országok fejlesztésében”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdaság válság Varga Mihály
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés