Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Ujhelyi: Orbán az uniós szerződéseket megsértve árusítja ki Európát a türk elvbarátainak
Szegeden 2019. október 20. 11:44

Ujhelyi: Orbán az uniós szerződéseket megsértve árusítja ki Európát a türk elvbarátainak

A magyar miniszterelnök dörgölőzése a Türk Tanács tagjaihoz, azon belül is a kazah és a török elnökhöz – váltotta ki Ujhelyi István rosszallását, amit meg is osztott a Facebookon.

Hirdetés

Nyílt levelet írt Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő. Ujhelyi nehezményezi: Orbán Viktor örömmel áll a Törökország és Azerbajdzsán rendelkezésére annak érdekében, hogy szorosabbra fűzzék viszonyukat az Európai Unióval. Az EP-képviselő szerint Orbán diktátoroknak ajánlotta fel a szolgálatait, ráadásul úgy viselkedett, mintha az Európai Unió, az Európai Bizottság vagy a még nem is létező bővítésért felelős magyar uniós biztos nevében beszélne.

Ujhelyi István nyílt levelét változtatás nélkül közöljük:

Orbán az uniós szerződéseket megsértve árusítja ki Európát a türk elvbarátainak

Magyarország, vagy ha jobban tetszik az uralkodó kormánypártnak, akkor ’Macaristan’ miniszterelnökének legutóbbi azerbajdzsáni látogatása elsősorban a ’kipcsak vérű magyarokról’ és Nazarbajev kazah ex-elnöknek történő mély behódolásáról vált ismertté, holott Orbán Viktor ennél jóval súlyosabb kijelentésekre is ragadtatta magát, amelyek mindenképpen fokozott figyelmet érdemelnek. 

A Fidesz kormányfője a keleti diktátorok bakui összejövetelén ugyanis egyenesen azt mondta, hogy Magyarország jelenleg is harcol a bővítési és szomszédságpolitikai portfólióért az Európai Bizottságban és ha sikerül megszerezni ezt az európai tárcát, akkor „örömmel állunk a rendelkezésére” Törökországnak és Azerbajdzsánnak. 

"Az esélyek nem rosszak, de ez egy éles csata. Ha sikerülne (...) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal (…) örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit" – fogalmazott Orbán Viktor, így többes szám első személyben, mintha az Európai Bizottság, de legalábbis a bővítésért felelős magyar uniós biztos nevében tenne ígéretet. Ez súlyosabb állítás annál, mint amilyennek elsőre látszik. 

Nyilvánvaló, hogy a Fidesz elnöke jól behatárolható – nem kizárt, hogy személyes vagy családi – érdekek miatt barátkozik a keleti diktatúrák vezetőivel és keresi azok kegyeit mindenféle parasztvakító hazugsággal holmi vérbeli-törzsi kötelékekről. 

Az azonban, ahogyan kiárusítja – ki tudja mennyiért és kinek a gazdagodására – az uniós tagságunkat a keleti despotáknak, több mint veszélyes. Orbán Viktor ugyanis fordítva ült fel a kipcsak lóra, amikor a leendő uniós biztos nevében ígérgetett mindenféle jószolgálatiságot a türk üzlettársainak. 

Az Európai Bizottság tagjai bár a tagállami kormányok által delegált személyek, kinevezésük után megszakad minden formális kapcsolatuk a küldő országgal és kizárólag az uniós szerződések őreként, az egész európai közösség érdekében teljesítik feladatukat. Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 245. cikke nagyon pontosan fogalmaz: a biztosok „feladataik  ellátása  során  teljes  mértékben függetlenek, és az Unió általános érdekében  járnak el; különösen nem  kérhetnek és nem  fogadhatnak el utasításokat kormányoktól vagy más külső szervektől.” 

Orbán Viktor tehát vagy nemes egyszerűséggel átverte türkmén vértestvéreit vagy beismerte, hogy az általa uniós biztosnak jelölt személy (jelen pillanatban Várhelyi Olivér) nem az Európai Unió, hanem az ő személyes szolgálatában fog továbbra is állni és kész üzletelni a biztos európai jogosítványaival. Ez súlyosabb botrány, mint gondolnánk és egyszerre kell hogy elgondolkodtassa Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, az Európai Néppárt vezetőit és a magyar választókat is.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázhatvanhatodik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Azerbajdzsán Európai Parlament Orbán Viktor Recep Tayyip Erdogan Törökország Ujhelyi István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés