Hirdetés
Ziccer 2019. október 20. 10:05 Forrás: Index

A szőregi, aki kétszer bokszolt Muhammad Alival

Joe Bugnerről ír ma az Index. Bugner legnagyobb eredménye, hogy 1976-ban Európa-bajnoki címmérkőzésen háromszor padlóztatta és végül legyőzte a brit Richard Dunnt. Másik nagy sikere, hogy két mérkőzést vívott a legendás Alival.

Hirdetés

Joe Bugner Kreul József néven született 1950. márciu 13-án Szőregen. Édesanyja egyedül nevelte a most már Szegedhez tartozó településen, de 1956-ban fiával Jugoszláviába távozott. Hónapokig éltek egy osztrák menekülttáborban, majd engedélyt kaptak, hogy Angliában telepedjenek le, mint 56-os menekültek. 

Bugner 1958-ban kezdett bokszolni, 1970-ben pedig már legyőzte Johnny Prescottot, az igencsak jónevű bokszolót. 1973-ban Rudi Lubbers legyőzése után kapta meg a lehetőséget arra, hogy Las Vegasban bokszolhasson Muhammad Alival. Ali pontozással győzött, Bugner állta az ütéseket, nem borult meg a ringben.

1974-ben Bugnernek megvolt Frazier is, igaz a másik legendától is kikapott pontozással. 1974-ben Európa-bajnok lett, 1975-ben pedig jött a második meccs Alival, a legenda 50. meccsén. Bugner újabb tisztességes vereséget szenvedett.

„Be kell vallanom, sokkal keményebb fickó, mint gondoltam. Olyan jó, hogy ha visszavonulok, biztosan ő lesz a világbajnok. A többiek, Frazier, Norton és Foreman nem ilyen szívósak, és nem tudnak így ütni. Néhányszor bizony csípett, ahogy odavágott.” – nyilatkozta Ali Bugnerről a mérkőzés után. 

Az Index a cikkében megemlékezik arról is, hogy Bugnert kikezdte a sajtó az Ali elleni második meccsen nyújtott teljesítménye miatt, a szőregi származású ökölvívó megsértődött és visszavonult. Miután a brit Richard Dunn is bokszolt Alival, és Dunnról viszont azt írták, hogy ő legalább megpróbált valamit tenni a ringben a legenda ellen, Bugner visszatért, és 1976-ban átgázolt Dunn-on a ringben, az első menetben kiütötte. Bugner ezzel viszonylag egyértelműen eldöntötte a kérdést, hogy ki a jobb bokszoló, Dunn vagy ő.

Bugner 1987-ben vonult vissza 37 évesen, de 1995-ben visszatért, a WBO interkontinentális övéért szállt ringbe. A berlini mérkőzésen technikai KO-val kikapott Scott Welch-től a 6. menetben, de 1998-ban, 48 évesen a WBF övét megszerezte James Smith legyőzésével.

Így a szőregi Kreul József profi világbajnok lett 48 évesen. 1999-ben vonult vissza 83 mérkőzéssel a háta mögött, amelyekből 69 győzelem (41 KO), 13 vereség és 1 döntetlen volt.

Joe Bugner filmezett is, Bud Spencer mellett alakított rossz fiút, például az Én a vízilovakkal vagyok című filmben.

Bugner jelenleg Ausztráliában él.

(nyitókép: Getty Image)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Joe Bugner Kreul József Muhammad Ali ökölvívás Szőreg