Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. október 19. 18:05 Forrás: Szeged Televízió

Folyamatos stresszben élnek a fák az extrém időjárás miatt

A klímaváltozás nemcsak minket embereket visel meg, hanem a növényzetet is. Újfajta növénybetegségek jelennek meg és terjednek el, miközben egyre fontosabb, hogy ép, egészséges fák között éljünk. Emiatt nagyon fontos a növények telepítése, amit a következő hetekben tehetünk meg.

Hirdetés

Szegeden mintegy hetvenezer fa van. Bár egy- egy fa több évtizedig, vagy akár száz évig is elélhet, az elöregedő vagy beteg növényeket folyamatosan pótolni, cserélni kell. A faültetést ősszel lehet elkezdeni, és a fagyokig lehet folytatni a munkát, vagy, ha éppen szükséges, tavaszra is átnyúlhat a fatelepítés. Ebben tavaly az erdészeti szakgimnázium diákjai is segítettek a környezetgazdálkodási cég munkatársainak. A növényzet megfogja a port, árnyékot ad, és biztosítja, hogy jobb legyen a levegő a városban. Az utóbbi években egyre többen ismerik föl, hogy az egybefüggő erdők mellett fontosak a városi fásítások is.

A klímaváltozás még érzékenyebbé teheti a városokat a szárazságra, a hőhullámokra, és a hirtelen lecsapó nagy viharokra. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének tervei szerint 2030-ra összesen félmillió hektáron alakítanának ki városi erdőket, hogy zöldebbé tegyék Afrika és Ázsia harminc országának kilencven városát. Kutatások szerint a városi növényzet a levegő hőmérsékletét akár nyolc Celsius fokkal, a légkondicionálás költségeit pedig akár negyven százalékkal is csökkentheti. Szegeden már korábban elindították a zöld város programot, ennek keretében újult meg például az újszegedi liget is.

A Szeged Televízió Fókuszban című műsorában Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, mire figyeljünk oda, ha új növényeket akarunk elültetni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fa faültetés Makrai László Szeged Televízió Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Zöld város program
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés