Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 18. 17:18 Forrás: MTI

Vélhetően magyarokhoz kötődő régészeti leleteket találtak a Kaukázus vidékén

Valószínűleg a keleti magyar őstörténelemhez kapcsolható sírokat tárt fel egy magyar és orosz régészekből álló kutatócsoport Oroszországban, a Kaukázus észak-nyugati előteréhez tartozó Anapa város melletti Andrejevszkaja Scsel lelőhelyen végzett ásatás eredményeképpen.

Hirdetés

A közlemény szerint a lelőhelyről korábban már néhány, a Kárpát-medencéhez köthető szórványleletet, például palmetta-mintás lemezes hajfonatkorongot, tarsolylemez-töredéket, aranyozott bronz keresztvasú szablyát, hasított palmetta-díszes övdíszeket közöltek az ásatást vezető régészek.

A temetkezési szokások és anyagi kultúra – a nyugat-keleti tájolás, edények, fegyverek, köztük szablya, nyílcsúcsok – szoros kapcsolatot mutatnak az Etelközből ismert, 9. századi magyarnak meghatározott Subbotyici-régészeti temetkezési horizonttal.

A kutatók a feltárt temetkezéseket sokrétű elemzésnek vetik alá: genetikai vizsgálatokat, stronciumizotóp-elemzéseket, radiokarbon kormeghatározást végeznek. Azt is írják, hogy tovább kutatnának a következő években a lelőhelyen.

A genetikai kutatásokat a Magyarságkutató Intézet Genetikai Kutatóközpontja végzi. Az ásatás jelentőségét az adja, hogy a jelenlegi magyar régészeti kutatás számára többnyire fehér foltnak számító területen elsőként valósult meg közös magyar-orosz régészeti feltárás – áll a közleményben.

Az ásatás M. Lezsák Gabriella szervezésében, Gáll Erwin, Andrej Novicsihin, Andrej Baranjuk, Ruszlan Szhatum, Roman Prokofjev és Konstantin Krutogolovenko régészek együttműködésében zajlott októberben.

(Nyitóképünkön egy kazár erőd látható Phanagóriában. Fotó: M. Lezsák Gabriella)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: régészet történelem Kaukázus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés