Szegeden 2019. október 18. 16:01

Tovább fájhat Kubatov és Lázár feje

Szegeden 24 ezer 568-an szavaztak Nemesi Pálra, a Fidesz-KDNP jelöltjére október 13-án. Ez a szavazatszám alig több annál, mint az európai parlamenti választáson kapott a Fidesz. Csak közben elköltöttek közel egymilliárd forintot kampányra, és csatatérré változtatták a várost. Vásárhelyen – a választóik számát tekintve – jobb a kormánypártok helyzete, de nem sokkal.

Szinte tökéletes felmérésnek bizonyult a májusi európai parlamenti választás Szegeden és Hódmezővásárhelyen is, ha összehasonlítjuk az EP-választáson a Fidesz-KDNP-re és az önkormányzati választáson a kormánypártok jelöltjeire adott szavazatokat. És mivel a Fidesz mindig a törzsi politizálás mentén egyben tartott táborban bízott, az összehasonlítás megállja a helyét.

Szegeden az EP-választáson 24 ezer 236 szavazatot kapott a Fidesz-KDNP, a polgármester-választáson Nemesi Pál 24 ezer 568-at, azaz összesen 332-vel tudták növelni választóik számát a kormánypártok.

A 332 többletszavazat egészen minimális eredmény a kampányra költött közel egymilliárd forinthoz képest,

hiszen az EP-választásnak nem volt mérhető kampánya helyileg. Anyagi értelemben legalábbis biztosan nem. Ez azt is jelenti, hogy a Fidesz-KDNP és Nemesi Pál nagyjából 25-30 millió forintot költött minden egyes új szavazóra május 26-hoz képest.

Ha a 2014-es önkormányzati választással hasonlítjuk össze a mostani eredményeket, akkor látható, hogy a Fidesz-KDNP és Kubatov Gábor mindössze 1098 szavazót tudott meggyőzni 5 év alatt, miközben Botka László 3811-et. A kormánypártok kudarca egyértlmű, Kubatov, a budapesti és pécsi fideszesek Kobza Miklóssal a soraiban mégis maradnak Szegeden. 

De nézzük a szomszédvárat!

Vásárhelyen a kormánypártok 1066 szavazattal tudták növelni a támogatottságukat az EP-választás óta.

Májusban a Fidesz-KDNP 8976 voksot kapott, most Grezsa István, a bújtatott fideszes jelölt 10 ezer 42 szavazatot gyűjtött be. Vásárhelyen nem tolták túl a kampányt a kormánypártiak, de így sem sikerül megszorítani Márki-Zay Pétert, aki 2018. február 25-e után ismét meg tudott szólítani legalább 13 ezer embert.

Hiába tudott Grezsa István 574 szavazattal többet gyűjteni Hegedűs Zoltánhoz képest, aki az időközin 9468 támogatót tudhatott maga mögött, Márki-Zay Péter is növelni tudta a szavazói számát. Márki-Zay az időközi polgármester-választáson 13 ezer 76 szavazatot kapott, most viszont 13 ezer 478 vokssal zárt.

A választók alig több mint ötöde áll a Fidesz-KDNP mögött

Az EP-választás után megnéztük, hogy a Szeged-Hódmezővásárhely tengelyen az összes választásra jogosult hány százaléka választja a Fidesz-KDNP-t. Akkor 19,84 százalék jött ki.

Ha az október 13-i, Fidesz-KDNP által támogatott polgármesterjelöltekre leadott szavazatokkal is megtesszük ezt, akkor sem sokkal jobb az arány: a 169 ezer 814 választásra jogosultból 34 ezer 610 fő választotta Nemesit és Grezsát, ami 20,38 százalékot jelent, tehát a választásra jogosultak alig ötöde szimpatizál velük. 

Egészen lohasztó, ha a Nemesi Pálra leadott szavazatokat vizsgáljuk. A 24 ezer 568 voks ugyanis 18,37 százalékos adat, szemben a Botka Lászlóra leadott 40 ezer 858 szavazattal, ami 30,56 százalékot jelent a szavazásra jogosultak körében. 

Vásárhelyen jobban ment a Fidesznek, ott a Grezsa Istvánra leadott 10 ezer 42 szavat 27,78 százalékra volt elég, de ez is kevés volt, hogy megszorongassák Márki-Zay Pétert, aki 13 ezer 478 szavazattal a választásra jogosultak 37,28 százalékát tudhatja maga mögött.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László Grezsa István Hegedűs Zoltán Kubatov Gábor Lázár János Márki-Zay Péter Nemesi Pál önkormányzati választás 2019 polgármester szavazás választási kampány