Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. október 18. 12:27

Időfutár-bemutató: a magyar Harry Potter lány, mobilja van és nem fél használni

Képriport
A magyar Harry Potterként is aposztrofált Időfutár című ifjúsági színművet ma, pénteken este mutatják be a Kisszínházban. A zenés időutazásra a rendező – Barnák László – nemcsak a tizenéveseket invitálja, hanem kilenctől 99 éves korig mindenkinek ajánlja a darabot.

Hirdetés

2012-ben, éppen hét évvel ezelőtt indult útjára a rádiójáték, és hamarosan regényként is komoly rajongó táborra tett szert Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István és Vészits Andrea közös munkája, az Időfutár.

A regény színpadi adaptációját ma este mutatják be a Kisszínházban. A zenés időutazást Barnák László állította színpadra, aki most másfél évnyi direktorsága után ezzel a darabbal tért vissza a rendezéshez.

A színmű története szerint az osztály a Technikatörténeti Múzeumba látogat, ahol Kempelen Farkas 18. századi sakk automatáját is megtekintik. Az osztály sakkbajnoka, Hanna mattot ad a gépnek, mire hirtelen 1791-ben találja magát Bécsben, Kempelen műhelyében.

A kiváló tudós elmagyarázza neki, hogy úgy építette meg a gépet, hogy a győztes a jövőbe utazhat. Természetesen nem számított arra, hogy fordítva sül el a dolog, és a jövőből csöppen valaki a múltba.

A titkosrendőrség azonnal felfigyel rá és boszorkánysággal gyanúsítja, franciának nézik és üldözik mert a monarchiaellenes szabadkőműves-társaság tagjának gondolják.

Hannát végül öltöztető fiúnak álcázva A varázsfuvola bemutatójára készülő színházban rejtik el, de hiába próbál észrevétlen maradni, a jelenléte drasztikusan megváltoztatja a történelmet. Miközben mindent megpróbál, hogy visszatérhessen a 21. századba, még az élete is veszélybe kerül.

A rádiójátékban többek között azért írták lányra a karaktert, hogy elkerüljék a Harry Potter-analógiát, a sok párhuzamosság miatt azonban mégis egyre többen a magyar Pottert látják a talpraesett, vagány Hannában, akit a gyakorlati évada után immár a szegedi társulat tagjaként Sziládi Hajna formál meg a ma esti bemutatón.

– Tavaly indítottuk útjára a Kooperáló elnevezésű színházpedagógiai programunkat, amelynek ez már a második produkciója lesz. Nagyon fontos, hogy bevonjuk a fiatalokat a színházi kultúrába, megszerettessük velük az előadásokat. Ennek érdekében választottunk az idén is egy olyan bemutatót, ami kifejezetten az ifjúságot szólítja meg, de akár 99 éves korig is nézhető. A történet nyomán egy krimiszerű, tudományos-fantasztikus, ugyanakkor történelmi hűségű és mégis kalandos előadásra számíthatnak a nézők – mondta el portálunknak még a próbák kezdetén Barnák László, a darab rendezője.

A darab zenei betéteit Gyüdi Eszter állította össze, a montázs-szerű zenei anyagban Mozart korabeli hangszerek is megszólalnak. A díszleteket Simon Ferenc, a jelmezeket Varsányi Anna jegyzi.

Szereplők

 • Hanna: Sziládi Hajna
 • Szabika: Ferencz Nándor
 • Bulcsú: Krupp Bence
 • Zsófi: Udvari-Kardos Tímea
 • Bujdosóné, Josefa: Ágoston Katalin
 • Sándor bá: Rácz Tibor
 • Kempelen Farkas: Gömöri Krisztián
 • Gotthardi, titkosrendőr: Borovics Tamás
 • Benedict: Medveczky Balázs
 • Mozart: Vicei Zsolt
 • Schikaneder: Szívós László
 • Mária Ludovika császárné: Menczel Andrea
 • Almdudler: Tóth Ádám
 • Wiener Schnitzel: Hajdu Róbert

Nyitóképünkre kattintva megnézheti a próbán készült képgalériánkat!

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László bemutató Időfutár Kisszínház Szegedi Nemzeti Színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés