Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 17. 13:11

Vasárnap óta egymillió háromszázezer emberrel többen élhetnek félelem nélkül Magyarországon

Andor Mihály szerint a mostani önkormányzati választásokon Orbán annál is nagyobb vereséget szenvedett, mint amiről a sajtó tudósít. A szociológus erről legújabb Facebook-posztjában ír.

Hirdetés

„A 2019-es önkormányzati választásokon Orbán annál is nagyobb vereséget szenvedett, mint amiről a sajtó tudósít. A sajtó – természetéből következően – csak a látványos dolgokkal foglalkozik: ennyi meg ennyi fővárosi kerületet, ennyi meg ennyi várost vett el az ellenzék a Fidesztől. Van azonban a választásnak egy rejtett vonulata is, ami legalább olyan jelentőségű, mint az elvett kerületek vagy városok száma” – írja legújabb Facebook posztjában, Andor Mihály szociológus, aki az Orbán-kormányt bíráló írásaival rendszeresen jelentkezett az elmúlt években, egyebek mellett az Élet és Irodalomban.

Andor azt ajánlja, hogy az általa „rejtett vonulatnak” nevezett folyamatot vizsgáljuk. Vagyis a városokra és a főváros kerületeire érdemes fókuszálni. Állítását azzal támasztja alá, hogy a lakosság 70 százaléka az ország 346 városában és a budapesti kerületekkel kiegészülve 369 önkormányzat irányítása alatt él. (Közismert, hogy Magyarországon megközelítőleg 3200 önkormányzatot tartanak számon, de mint a számokból ez világosan látszik: ezek döntő többsége alacsony lakosságszámú, törpetelepülés.)

Facebook posztjában az ismert társadalomkutató nem kevesebbet állított, mint azt, hogy a Fidesz a városokban és a fővárosi kerületben 2014-hez mérten 34 polgármesteri helyet veszített el.

A veresége azonban ennél is súlyosabb – hangsúlyozza Andor Mihály –, mert e mellett 44 önkormányzati testületben (közgyűlésben és képviselő-testületben) is kisebbségbe került a kormányzópárt. 

„Vagyis a Fidesz igazából 78 önkormányzatot veszített el”

– vont mérleget a szociológus.

Megjegyzi ennek kapcsán, hogy első látásra mindez nem tűnik nagy vereségnek, ám azt is hozzáteszi, hogy csak első látásra. A nem súlyos vereség tényét támasztaná alá az a tény is, hogy a hazai városok 37 százalékát ma a Fidesz vezeti, és csak 9 százalékát az ellenzék. De – és ez a lényeg – a magyarországi városok nagysága között meglehetősen nagyok a különbségek. Ezt azzal a szélsőértékkel jelzi bejegyzésében, hogy miközben a maga 2082 lakosával Badacsonytomaj is város, és 202 ezernél is több lakosával Debrecen is az. (Csongrád megyei példa ideilleszthető, mert Csanádpalota 2722 lakosával város, és közel 170 ezer lakójával Szeged is.)

A városok lélekszámának különbségeiből megdöbbentő következtetést von le Andor Mihály, amikor azt állítja, hogy

amíg 2014 és 2019 között a hazai lakosságból csak közel 940 ezren éltek összesen az ellenzék vezette városokban, addig vasárnap óta ez a szám 2 millió 333 ezerre duzzadt fel.

„Vagyis mostantól kezdve egymillió háromszázezer emberrel többen élhetnek félelem nélkül Magyarországon, mint eddig. A félelemre építő Fidesz számára ez félelmetes eredmény lehet. Nem csoda a zavar a soraikban” – zárja mondandóját az ismert társadalomtudós.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: önkormányzati választás 2019 Andor Mihály ellenzék önkormányzati választás választás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés