Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 16. 23:57

Orbán: Nincs jelentősége, hogy az önkormányzatnak milyen a pártszíne

Nyoma sincs a kormány kommunikációjában az ellenzéki városok büntetésének, Orbán Viktor Budapestnek és Karácsony Gergelynek is megígérte, hogy biztosítják az összes eddigi feltételt.

Hirdetés

Megnyerték az önkormányzati választásokat, de érzékeny veszteségeket szenvedtek el, különösen Budapesten és néhány nagyvárosban is – mondta a Hír Televíziónak Orbán Viktor a balatonalmádi kihelyezett frakcióülésen.

A miniszterelnök azt mondta: a kormány számára az a legfontosabb következmény, hogy összesen 1 millió 800 ezer szavazatot kaptak. És mivel az ellenzék jóval kevesebbet, ezért

ugyanolyan „bátor és magabiztos” kormányzást vár, mint az elmúlt években.

„Megvan az a támogatás a kormányzat mögött, ami szükséges a jó kormányzati munkához” – tette hozzá.

A Borkai-ügyről is kérdezték Orbánt

A Hír Televízió riportere a Borkai-ügyről is kérdezte a miniszterelnököt. Orbán szerint nehéz megmondani, hogy a győri fideszes polgármesterről megjelent képek, videók és állítások mennyire befolyásolták a választókat.

„Meg kéne kérdezni az összes szavazót, aki leadta a szavazatát, de azt gondolom, hogy mindenkit megérint az ilyesmi, hiszen mindenkit megdöbbent és megráz. Nekem nem dolgom, hogy egyetlen magyar állampolgár vagy bármely politikus élete fölött is pálcát törjek, de egy kötelességem volt és van, én vagyok ennek a közösségnek, a Fidesznek az elnöke, és világossá kell tenni, hogy bizonyos dolgok nálunk nem férnek bele. És ennek le kell vonni a konzekvenciáit, ezért aztán Borkai Zsolt el is hagyta a mi politikai közösségünket” – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt is mondta, azért nem mondatták le Borkait, mert, ha a szavazás előtt visszalép, akkor a győrieknek nem lett volna választási lehetőségük, és csak egy jelölt maradt volna.

Korrekt a viszony az önkormányzatokkal

Budapestről azt mondta: el kell fogadni a budapestiek döntését, miszerint Karácsony Gergelyre bízták a főváros irányítását. „Csak az a dolgom van, egy esélyt kaphasson erre, és megadjam az ehhez szükséges föltételeket” – lepte meg valamelyest a közvéleményt Orbán.

Ugyanis korábban Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a Budapest és a kormány közötti megállapodások csak Tarlós Istvánnal az élen érvényesek. Orbán Viktor a szerdai interjúban viszont úgy fogalmazott: érvényben és hatályban tartják azokat a megállapodásokat, amelyeket Tarlós Istvánnal kötöttek.

Karácsony Gergely „mindenre számolhat a főváros új vezetése, amit Tarlós István is megkapott a kormánytól” – mondta Orbán.

Az önkormányzatoknak is üzent a miniszterelnök. Azt mondta:

"Magyarország kormánya egy korrekt viszont alakított ki az elmúlt időszakban minden önkormányzattal, és ez így lesz a jövőben is, nincs jelentősége, hogy az önkormányzatnak milyen pártszíne van."

Gazdaságvédelmi Akcióterv készül

A frakcióülésről annyit mondott, hogy a Családvédelmi Akcióterv esetleges új elemeiről, a gazdasági növekedés fönntartásáról, és a kibontakozó világgazdasági nehézségek miatt egy gazdaságvédelmi akcióterv elindításáról, valamint a Magyar Falu Program pénzügyi kereteiről egyeztetnek.

Orbán is tartja, hogy nemzeti érdek Törökország támogatása

Az interjúban rákérdeztek arra is, hogy miért különbözik az Európai Unió és Magyarország álláspontja a törökök észak-szíriai, kurdok ellen irányuló offenzívájával kapcsolatban. Orbán szerint nemzeti érdek, hogy a törökök ne Európa felé indítsák el a náluk lévő három millió szírt, hanem vigyék vissza Szíriába. Orbán szerint, ha a törökök úgy döntenek, a szírek a magyar határhoz érkeznek majd.

(nyitókép: hirtv.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Borkai szexvideó Borkai Zsolt Fidesz gazdaság Karácsony Gergely kurd önkormányzati választás 2019 Orbán Viktor Szíria Törökország
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés