Szeged 2019. október 16. 17:32

1956-os emlékhely lett a szegedi bölcsészkar legnagyobb előadóterme

Képriport
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának leghíresebb előadóterme az Auditórium Maximum, mely 1956-ban fontos helyszíne volt a forradalmat előkészítő eseményeknek. Mostantól történelmi emlékhely is a diákok körében csak aud max-ként ismert terem.

A 260 főt befogadó Auditórium Maximum sokszög alakú előadóterme zsúfolásig megtelt 1956 október 16-án. A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) néven megalakult diákszervezet ekkor hirdetett meg egy nagygyűlést a nagy előadó terembe, és tette meg azt a javaslatot, hogy négy nappal később egy másik összejövetelen fogalmazzák meg a szegedi és az országos diákság követeléseit.

Pusztai Éva akkor harmadéves vegyészhallgató volt, és ott szorongott a padsorokban 16-án és 20-án is. A most 84 éves hölgy ezúttal egy kis ünnepségre érkezett a nagy múltú falak közé, és szívesen mesélt az akkor történtekről.

Elmondta, hogy az ablakok párkányain is ültek emberek, és még Hódmezővásárhelyről is sokan átjöttek a gyűlés hallatára. Ott volt, amikor október 20-án elfogadták azt a 12 pontot, melyek közül sokat hallhattunk viszont az október 23-án kitört forradalom követeléseiként.

Jancsák Csaba szociológus előadásából az is kiderült, hogy a szegedi egyetem vezetése támogatta a diák törekvéseit, így felajánlották a rektor gépkocsiját, hogy azzal juthassanak el a szegedi küldöttek a többi egyetemi városba. Ez azért volt fontos tett, mert a nagy egyetemi központok csatlakozása nélkül nem alakulhatott volna ki olyan közhangulat október 23-ra Budapesten, amely a forradalom kitöréséhez vezetett.

„Én csak egy voltam abból a sokaságból, akik egyáltalán ott mertek lenni, ott voltak, végig élték, lelkesedtek” – emlékezett Pusztai Éva az október 20-i nagygyűlésre, amelyen már a szegedi egyetem olyan professzorai is megjelentek, akik támogatták tanítványaik követeléseit. Felemelő pillanat volt látni, hogy a tanárok és diákok összefogtak azért, hogy élhetőbb országban élhessen mindenki, és bátran szembeszálltak mindazokkal, akik elszívták előlük a szabadság levegőjét.

Pusztai Éva mesélt a szovjet bevonulás, a kommunista rezsim visszaállítása utáni megtorlásról is. Őt háromszor tartóztatták le, végül másfél év börtönre ítélték. Egy szovjet tiszt hallgatta ki tolmács segítségével. Fegyvereket és illegális röplapokat kerestek a lakásán, és az édesapját is elhurcolták. Azt mondja, hogy nem a börtön volt a legrosszabb, hanem az a 30 év, amelyet megbélyegzettként kellett leélnie. A konferencia után ünnepélyesen leleplezték azt a táblát, mely megemlékezik MEFESZ megalakulásáról, és történelmi emlékhellyé nyilvánítja az Auditórium Maximumot.

(fotók: Iványi Aurél)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 1956 forradalom és szabadságharc Szegedi Tudományegyetem SZTE Bölcsészettudományi Kar