Hirdetés
Művház 2019. október 16. 10:51 Forrás: MTI

Festőszimpóziummal folytatódik a Tornyai-emlékév Hódmezővásárhelyen

A találkozón hét művész vesz részt, az elkészült alkotásokat egy januárban nyíló tárlaton ismerheti meg a közönség.
Hirdetés

Képiró Ágnes, a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeum művészettörténésze közölte, a huszadik alkalommal megszervezett festőszimpózium szakmai rendezvényeinek elsősorban a MANK Hódmezővásárhelyi Művésztelepe ad helyet, de a nagyközönség számára nyitott programokkal is várják október 24-ig az érdeklődőket.

A résztvevők között van az idei őszi tárlat fődíjasa, Szabó Klára Petra, a vásárhelyi alkotókat képviseli Kéri László és Sonkoly Tibor festőművész, Budapestről érkezett Szuharevszki Mihály, Papageorgiu Andrea és Rózsa Luca Sára, valamint Szolnokról csatlakozott a szimpóziumhoz Verebes György, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke.

A közös alkotás és eszmecsere mellett a résztvevők ellátogatnak Csomorkányra és Mártélyra. Vasárnap Rózsa Luca Sára, a tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat Fiatal Festők Nívódíjával elismert művésze tárlatvezetést tart a Tornyai János Múzeumban látható They will be done című egyéni kiállításán. Október 22-én pedig az Alföldi Galériában az őszi tárlat alkotásai között tartanak kerekasztal-beszélgetést Festészet ma címmel.

A szimpózium alatt készült alkotásokból válogatva Tornyai János születésének 151. évfordulóján, a Tornyai-emlékév zárásaként január 18-án nyílik kiállítás a múzeumban, és a szimpózium alkotóinak egy-egy művével gyarapodik majd a közgyűjtemény.

A Tornyai János születésének évfordulója alkalmából szervezett emlékév során tudományos és ismeretterjesztő rendezvényeket szerveznek, kiadványok jelennek meg, Gyönyörködő lélekkel festeni címmel pedig szeptember közepéig gyűjteményes kiállítás mutatta be a festőművész alkotásait a városi múzeumban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!