Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • London nem ad el fegyvert a törököknek, Berlin nem biztos, hogy épít autógyárat Izmírnél, Erdogan amerikai lapban magyarázkodik
Túl a városon 2019. október 15. 20:56

London nem ad el fegyvert a törököknek, Berlin nem biztos, hogy épít autógyárat Izmírnél, Erdogan amerikai lapban magyarázkodik

London felülvizsgálat alá vette a Törökországba irányuló brit fegyverexportot és a vizsgálat ideje alatt nem ad ki új engedélyeket olyan hadfelszerelés törökországi exportjára, amelyet a Szíriában kezdett török hadműveletekben is fel lehet használni - közölte kedden Dominic Raab brit külügyminiszter. Egy autógyárat is bukhat Törökország a kurdok elleni háború miatt. Erdogan amerikai lapnak írt véleménycikkben magyarázkodik.

Hirdetés

Ugyancsak kedden Boris Johnson brit kormányfő Londonban találkozott Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával, akivel egyetértettek abban, hogy le kell állítani a török hadműveletet Szíria északkeleti, kurdok lakta része ellen. Johnson szóvivője közölte: a megbeszélésen egyetértőn megemlítették, hogy Törökország értékes NATO-szövetséges és méltatták szerepét a szíriai belháború menekültjeinek segítésében, de világosan értésre adták, hogy a török offenzívának véget kell vetni.

Dominic Raab a londoni alsóházban, a szíriai török offenzíva ügyében tartott sürgősségi vitában felszólalva elmondta: Boris Johnson brit miniszterelnök a hétvégén telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török államfővel, akit felszólított a szíriai hadműveletek befejezésére. Raab kijelentette: a brit kormány elítéli Törökország szíriai intervencióját. Hozzátette: fontos ugyanakkor felismerni, hogy Törökországnak „vannak jogos aggályai is”.

A brit külügyminiszter ezek között említette azt a kockázatot, amelyet Törökország szerint az ország délkeleti térségében tevékenykedő, elszakadásra törekvő fegyveres csoport, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) jelent a török-szíriai határ biztonságára.

Raab felidézte azt is, hogy Törökország 3,6 millió menekültet fogadott be Szíriából. Hozzátette azonban, hogy

jóllehet Törökország az egyik legodaadóbb NATO-szövetséges, szíriai katonai beavatkozása „nem olyan cselekedet, amelyet egy szövetségestől várnánk”.

Dominc Raab szerint a szíriai török offenzíva felelőtlen, és a kívánt hatással éppen ellenkező következményekkel járhat, mivel közvetlenül Oroszország és az Aszad elnök vezette szíriai rezsim malmára hajtja a vizet.

Mindezek alapján a brit kormány a lehető legnagyobb önmérsékletre és a katonai akció befejezésére szólítja fel Törökországot – mondta keddi parlamenti nyilatkozatában a brit külügyminiszter.

Ankara és a törökbarát Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű offenzívát Északkelet-Szíriában az ottani kurd fegyveresek ellen, akiket Ankara terroristának tekint. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt és biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.

Ezt nézze meg!
Szijjártó szerint nemzeti érdek, hogy a törökök lerohanták a kurdokat
Meggyilkoltak egy kurd politikusnőt a török katonák
Trump eltörli a török gazdaságot, ha a törökök háborút kezdenek a kurdok ellen

Mégsem gyárthatnak Volkswagent a törökök?

Október 6-án jelent meg a hír, miszerint hatalmas, 4000 főt foglalkoztató gyárat épít a Volkswagen a törökországi Izmír közelében. Az évente 300 ezer autó összeszerelésére alkalmas gyárból viszont egyelőre nem lesz semmi. 

A német járműgyűrtó csoport kedden bejelentette: elnapolják a döntést a Törökországba tervezett gyárról, a török hadsereg szíriai offenzívája miatt. A Törökországba tervezett üzemban hagyományos belső égésű motorral felszerelt Passatot és Skoda Superbet gyártottak volna, vagy gyártanának – várjuk meg a végleges döntést. 

A Passatot jelenleg a németországi Emdenben, a Skodát a csehországi Kvasiny-ben gyártják. Előbbi helyszínen elektromos autókat készítenek ezentúl, a cseh városban pedig városi terepjárókat készítenek majd.

Törökországot egyébként a viszonylag képzett munkaerő és az alacsony bérek miatt választotta volna vagy választhatja a német autógyár.

Érdekesség, hogy a Volkswagen-gyár másik lehetséges helyszíne Bulgária lenne, legalábbis korábban erről is szó volt.

Németországban tüntetnek a kurdok

Megtámadtak egy török kávézót kurd tüntetők a németországi Hernében, az incidensben öten megsérültek – jelentették kedden német hírportálok.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi városban Törökország szíriai offenzívája ellen szerveztek demonstrációt, amelyen több százan vettek részt. A bejelentett megmozduláson a kurd nemzetiségű tüntetőket egy közeli török kávézóból provokálni kezdték, mire többen rárontottak az üzlethelyiségre, kárt okoztak a berendezésben és megsebesítettek egy embert. Egy élelmiszerboltot is megtámadtak, amelyet a rendőrség adatai szerint ugyancsak provokáció előzött meg. Ott egy nő és egy férfi sérült meg, kórházba szállították őket.

A hétfő este kirobbant erőszakot rendőrök fékezték meg, az összecsapásban két rendőr is könnyebb sérüléseket szenvedett.

Németországban nagyjából 1-1,2 millió kurd él, ők alkotják a második legnagyobb nemzetiségi csoportot a 83 milliós országban. Az első helyen a nagyjából 3 milliós török közösség áll. Hazai ellentéteik német földön is gyakran mutatkoznak meg erőszakos formában.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított támadást a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A török hadsereg elől sok ezer kurd menekült el.

Oroszország: elfogadhatatlan a török támadás

Elfogadhatatlannak nevezte a kurd irányítású milíciák elleni északkelet-szíriai török offenzívát Alekszandr Lavrentyjev, az orosz elnök szíriai különmegbízottja újságíróknak nyilatkozva kedden Abu Dzabiban.

Lavrentyjev azt mondta, hogy Moszkva és Ankara között a török hadművelet ügyében nem jött létre egyetértés, és hogy Szíria ügyében Oroszország mindig is önmérsékletre intette Törökországot.

„A török-szíriai határ biztonságát éppen azáltal kell biztosítani, hogy a határ egész hossza mentére (szíriai) kormányerőket kell kivezényelni. Ezért nem támogattuk sohasem azt az elképzelést, hogy oda egyebek között török egységeket vezényeljenek, nem is szólva a szíriai fegyveres ellenzékről” – fogalmazott a tisztségviselő.

A szíriai kormány és a kurdok képviselői valóban tárgyaltak egymással a hmejmími orosz légi támaszponton. Azt mondta ugyanakkor, hogy az orosz fél nem ismeri ezek eredményét.

Megjegyezte, hogy a Damaszkusszal való kapcsolatfelvételre éppen a török offenzíva ösztönözte a kurdokat. Kifejezte reményét, hogy a sikeres párbeszéd „nagy lépést jelent majd Szíria szuverenitásának, területi épségének és természetesen függetlenségének helyreállítása felé”. Elismerte, hogy Moszkva mindig tett „bizonyos közvetítő lépéseket” ebben az irányban.

A tisztségviselő azt hangoztatta, hogy Oroszország nem hagyja valódi összeütközés kialakulását Szíria és Törökország között, mert abban senki sem érdekelt.

Lavrentyjev aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a török hadművelet és a menekültek oda tervezett betelepítése megbonthatja a felekezetek közötti törékeny békét a régióban, és elégedetlenséget szülhet a helyi lakosság körében.

Közölte, hogy az asztanai tárgyalási folyamat következő fordulóját november közepén tartják majd Nurszultanban. Keddi bagdadi bejelentés szerint egyébként ezen megfigyelői minőségben Irak is részt vesz majd.

Erdogan: Törökország elérte teljesítőképessége határait a menekültek ellátásában

A nemzetközi közösség nem reagált a korábbi figyelmeztetésekre, ezért Ankara megpróbálja megteremteni a hazatérés feltételeit Északkelet-Szíriában – írta Recep Tayyip Erdogan török elnök a The Wall Street Journalben (WSJ) kedden megjelent véleménycikkében.

Az amerikai napilap online felületén közzétett írásban Erdogan rámutatott, hogy országa a szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta mintegy 3,6 millió menekültet fogadott be, akiknek az ellátása 40 milliárd dollárba került eddig, és ehhez közel sem kaptak elegendő támogatást.

Kiemelte, már többször figyelmeztettek, hogy nemzetközi pénzügyi segítség nélkül nem fogják tudni megakadályozni azt, hogy emberek tömegei induljanak meg Európa felé, számos kormány azonban ezt fenyegetésnek állította be, és hárította a felelősséget.

A török kormány ezért katonai akciót indított a szomszédos Szíriában, hogy felszámolja a migráció kiváltó okait, vagyis a humanitárius válságot, az erőszakot és az instabilitást. Alternatív terv hiányában pedig a nemzetközi közösségnek csatlakoznia kellene az erőfeszítésekhez vagy meg kellene kezdenie a menekültek befogadását.

Erdogan leszögezte, hogy nem rendelkezik legitimitással az Arab Liga, és álláspontja, amely szerint a török „invázió" újabb menekülthullámhoz vezet és veszélybe sodorja az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemben elért eredményeket, nem tükrözi az arab emberek valódi véleményét.

„A Béke Forrása nevű művelet egy második esély arra, hogy segítsenek Törökországnak véget vetni a helyettesítő háborúnak Szíriában, illetve helyreállítani a békét és a stabilitást a térségben. Az Európai Uniónak és a világnak támogatni kellene azt, amit Törökország próbál tenni” – fogalmazott.

Törökország az előző héten indított offenzívát Szíriában az általa terroristának tekintett kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) visszaszorítására, amely az Iszlám Állam ellen harcoló nyugati szövetség leghatékonyabb helyi szövetségese volt. A katonai műveletet az előzte meg, hogy az Egyesült Államok Donald Trump amerikai elnök döntése értelmében elkezdte kivonni katonáit a szíriai-török határ térségéből.

A beavatkozást többek között az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Arab Liga is elítélte.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: háború kurd Recep Tayyip Erdogan Szíria támadás Törökország
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés