Hirdetés
Hirdetés
Tudomány 2019. október 15. 16:32 Forrás: MTI/444/Index

Szijjártó szerint nemzeti érdek, hogy a törökök lerohanták a kurdokat

Azért támogatja a kormány a török hadsereg offenzíváját a kurdok ellen, hogy ne jöjjön több százezer vagy több millió menekült Magyarország déli határához.

Hirdetés

„A magyar nemzeti érdek az, hogy a törökök Szíria irányába oldják meg a bevándorlási kérdést, és ne Európa irányába”

– ezt mondta Szijjártó Péter külügyminiszter az azerbajdzsáni Bakuban a Türk Tanács ülésén, ahová Magyarországot is meghívták, és ahol Erdoğan török elnök megköszönte Orbán Viktornak, hogy megvétózták az Európai Unió Törökországot elítélő állásfoglalását.

Orbán ismét jó szolgálatot tett tehát a török diktátornak.

Szijjártó azt fejtegette, azért jó, hogy a törökök lerohanták Észak-Szíriát, ahol sok kurd él, mert így lesz hová visszatelepíteni a jelenleg Törökországban lévő mintegy 3 millió szírt. Ők az Iszlám Állam terrorszervezet elől menekültek oda egyébként, és az Európai Unió azóta fizeti az ellátásukat Törökországnak, hogy maradjanak ott, ne jöjjenek Európába.

„A magyar nemzeti érdek pedig azt diktálja, hogy kerüljük el, hogy több százezer vagy akár millió illegális bevándorló megjelenjen Magyarország déli határánál, és kerüljük el, hogy több százezer vagy millió illegális bevándorlót erőszakkal kelljen visszatartani Magyarország déli határánál.” – mondta a magyar diplomácia vezetője.

Erdoğan viszont eltökélte, hogy bevonul Észak-Szíriába, eltünteti onnan a kurdokat, majd a helyükre telepíti a törökországi szíreket.

Nem lenne meglepő, ha a közeljövőben kiderülne, hogy ez nem más, mint etnikai tisztogatás, ami háborús bűntett. Ez már csak azért is szomorú lenne, mert ehhez a török offenzívához asszisztál jelenleg Magyarország, és erről mondta azt a magyar külügyminiszter, hogy magyar nemzeti érdek.

A kurdok elleni harcokban már több százan meghaltak és legalább 300 ezren menekültek el otthonaikból, többségük kurd. 

A kurdok a Közel-Kelet egyik legősibb népe, még sincs saját államuk. Világszerte 40 millióan élnek, 20 millióan Törökországban. Iránban 7 millió 600 ezer, Irakban 6 millió 500 ezer, Szíriában 2 millió 200 ezer, Németországban 670 ezer, Izraelben 200 ezer, Franciaországban 150 ezer, Libanonban 75 ezer, Svédországban 74 ezer, Oroszországban 63 ezer, Nagy-Britanniában 49 ezer kurd él. Magyarországon a becslések szerint 150 kurd nemzetiségűről tudunk.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kurd Orbán Viktor Recep Tayyip Erdogan Szijjártó Péter Szíria
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés