Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. október 15. 15:39 Forrás: MTI

Halált is okozhat egy rossz kazán – indul a szezon

A fűtőberendezések karbantartására figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a hivatalos fűtési szezon kezdetén.

Hirdetés

A távfűtéses lakásokban október tizenötödikén működésbe lépnek a fűtőtestek, de a jó idő ellenére egyes napszakokban a többi ingatlanban is beindítják a gáz- vagy vegyes tüzelésű kazánt.

A gázkazánok esetében a tartós üzem előtt elengedhetetlen az égőtér és a hőcserélő tisztítása. Ellenkező esetben a por ráéghet a hőcserélőre, emiatt a kazán hatásfoka romlik, tökéletlen égés jön létre, mindez előbb-utóbb a kazán leállásához, rosszabb esetben akár szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet.

Vegyes tüzelésű kazánok esetében tilos háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki és ezzel  károsítják a környezetet, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

Ma már a háztartások jelentős részében van szén-monoxid-érzékelő, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeken a helyeken kevesebben és kevésbé sérülnek meg.

2012-ben 14-en, 2013-ban 13-an, 2014-ben 12-en, 2015-ben 9-en, 2016-ban 17-en, 2017-ben 10-en, 2018-ban 10-en haltak meg szén-monoxid-mérgezésben.

Célszerű minél több otthonban füstérzékelőt is elhelyezni, mert egy időben jelző berendezés emberéleteket és anyagi javakat menthet meg.

Színtelen, szagtalan, íze sincs, ezért nehéz észrevenni, ha sok szén-monoxid van a lakás légterében. A szén-monoxid mérgezés akár halálos is lehet, ezért nagyon fontos a folyamatosan működő jelzőeszköz használata otthon. Ha a levegőben a gáz koncentrációja eléri az 1 százalékot, néhány másodperc alatt elveszíthetjük eszméltünket, nagyobb koncentrációban meg is halhatunk. Az első tüneteket fontos felismerni: fejfájás, szédülés, hányinger, hányás. Segíthet a megfigyelésben, ha otthon rendszeresen rosszul érezzük magunkat, fáj a fejünk, émelygünk, a lakásból kilépve viszont rendre elmúlik az érzés. Érdemes ugyanakkor szén-monoxid mérőt venni, ami jelez, ha bekerül a gáz a levegőbe.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fűtési szezon katasztrófavédelem kazán Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szén-monoxid szén-monoxid-mérgezés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés